2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb XIV.kerület

Visszaállítják az eredeti állapotot

Decemberben kezdődik az Olof Palme-ház átfogó műemléki felújítása a Liget Budapest Projekt keretében. Az épület kiállítóhelyként, kulturális közösségi térként nyílik meg Millennium Háza néven 2019-ben.

Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra eredetileg Műcsarnoknak épült ház az utóbbi évtizedekben egyre rosszabb állapotba került, felújítása ezért halaszthatatlanná vált. Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közölte, a csaknem hárommilliárd forintos felújítás során az eredeti tervek alapján állítják helyre az épületet: eltávolítják az oda nem illő beépítéseket, visszaállítják az eredeti, Hermina út felőli főbejáratot és pótolják a homlokzat hiányzó majolikaelemeit. A régi-új főbejárat előtt, a mostani betonfalak helyén impozáns rózsakert létesül.


A régi-új főbejárat elé, a most ott álló betonfalak helyén impozáns rózsakert létesül (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A miniszteri biztos elmondása szerint a felújított ház egyik felében interaktív kiállítással idézik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest világát, többek között egy több mint 100 négyzetméteres, háromdimenziós városmakettel és AR- (kiterjesztett valóság) technológiai megoldásokkal. Az épület másik oldalában a Millennium Kávéház nyílik majd meg.

Teljesen lepusztult az épület (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Sághi Attila, a Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette, a ház átfogó felújítása „ünnepnap” a műemlékes szakma számára. Beszámolója szerint a Városliget egyik legszebb épülete egyedülálló homlokzati díszítést kapott még a pirogránit előtti Zsolnay-technológiával, az előkészítő szakaszban ezért alapos kutatást végeztek. Szerencsére fennmaradt a kerámia- és dísztégla elemek mintakönyve, így a ház korhű módon lesz helyreállítható.
Sághi Attila felidézte, hogy az 1250 négyzetméter alapterületű épület a Műcsarnok számára kicsinek bizonyult, utána azonban sohasem tudta megtalálni igazi funkcióját, az utóbbi évtizedekben pedig az állagmegóvásra sem fordítottak kellő figyelmet a fenntartói.


A beruházás kivitelezési szerződését már aláírták az Épkar Zrt.-vel, a kivitelezésre 14 hónapot szánnak, utána rendezik be a kiállítást, amely 2019-től fogadja a látogatókat.
Baán László elmondta, az Olof Palme-ház nevét valószínűleg nem változtatják meg, benne azonban a Millennium Háza működik majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.