EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb XIV.kerület

Visszaállítják az eredeti állapotot

Decemberben kezdődik az Olof Palme-ház átfogó műemléki felújítása a Liget Budapest Projekt keretében. Az épület kiállítóhelyként, kulturális közösségi térként nyílik meg Millennium Háza néven 2019-ben.

Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra eredetileg Műcsarnoknak épült ház az utóbbi évtizedekben egyre rosszabb állapotba került, felújítása ezért halaszthatatlanná vált. Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közölte, a csaknem hárommilliárd forintos felújítás során az eredeti tervek alapján állítják helyre az épületet: eltávolítják az oda nem illő beépítéseket, visszaállítják az eredeti, Hermina út felőli főbejáratot és pótolják a homlokzat hiányzó majolikaelemeit. A régi-új főbejárat előtt, a mostani betonfalak helyén impozáns rózsakert létesül.


A régi-új főbejárat elé, a most ott álló betonfalak helyén impozáns rózsakert létesül (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A miniszteri biztos elmondása szerint a felújított ház egyik felében interaktív kiállítással idézik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest világát, többek között egy több mint 100 négyzetméteres, háromdimenziós városmakettel és AR- (kiterjesztett valóság) technológiai megoldásokkal. Az épület másik oldalában a Millennium Kávéház nyílik majd meg.

Teljesen lepusztult az épület (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Sághi Attila, a Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette, a ház átfogó felújítása „ünnepnap” a műemlékes szakma számára. Beszámolója szerint a Városliget egyik legszebb épülete egyedülálló homlokzati díszítést kapott még a pirogránit előtti Zsolnay-technológiával, az előkészítő szakaszban ezért alapos kutatást végeztek. Szerencsére fennmaradt a kerámia- és dísztégla elemek mintakönyve, így a ház korhű módon lesz helyreállítható.
Sághi Attila felidézte, hogy az 1250 négyzetméter alapterületű épület a Műcsarnok számára kicsinek bizonyult, utána azonban sohasem tudta megtalálni igazi funkcióját, az utóbbi évtizedekben pedig az állagmegóvásra sem fordítottak kellő figyelmet a fenntartói.


A beruházás kivitelezési szerződését már aláírták az Épkar Zrt.-vel, a kivitelezésre 14 hónapot szánnak, utána rendezik be a kiállítást, amely 2019-től fogadja a látogatókat.
Baán László elmondta, az Olof Palme-ház nevét valószínűleg nem változtatják meg, benne azonban a Millennium Háza működik majd.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.