EUR: 348,97 Ft
CHF: 329,28 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Külföld

Zaklatás miatt vizsgálat indul a dán Zentropa filmvállalat társalapítója ellen

Segítséget kért a dán munkavédelmi hatóságtól a Zentropa filmvállalat egy hivatalos vizsgálathoz, miután kiderült, hogy a cég társalapítója több alkalmazottját is szexuálisan zaklatta.

A Zentropa produkciós vállalatot 1992-ben Peter Aalbaek Jensen és Lars von Trier alapította. Aalbaek Jensen tavaly mondott le vezető beosztásáról, jelenleg már csupán a cég alkalmazottja.


A filmvállalat szerdán jelentette be, hogy miután “súlyos vádak merültek fel” Aalbaek Jensen ellen, belső vizsgálatot rendelt el, és a dán munkaügyi hatóság segítségét kérte, hogy adjon szakmai értékelést a vállalatnál tapasztalható munkakörülményekről.

Aalbaek Jensenről a vállalat kilenc egykori női alkalmazottja állította a Politiken című napilapnak adott nyilatkozatában, hogy a férfi tapogatta őket a munkahelyükön, és miközben telefonáltak, erotikus hangokat adott ki mögöttük állva, a vállalat gyakornokait pedig saját farmján dolgoztatta.


A Zentropa a történtekkel kapcsolatban a partnereinek küldött levelében arról írt, hogy a belső vizsgálat előtt nem voltak tudatában annak, hogy a cégnél kialakult munkakörülmények jogsértőek lehettek. Mint hozzáfűzték: már világossá vált számukra, hogy nem volt megfelelő a kialakult munkahelyi kultúra, és ezen változtatni kell.

A belső vizsgálat eredménye november 20-ra várható.

Aalbaek Jensen a Politikennek azt mondta: az ellene szóló eseteket nem tudja felidézni, de “valószínűleg megtörténtek”. Megjegyezte: senkit nem akart megalázni, egyszerűen csak szereti feszegetni a határokat. “Mindannyian bűnösök vagyunk” – tette hozzá, de leszögezte, hogy nem kér bocsánatot, vállalja, amit tett.

A szabadszájú provokatőr egy alkalommal például meztelenül pózolt a fotósok előtt a cannes-i filmfesztiválon.

A filmvállalat másik társalapítójával, a filmrendező Trierrel kapcsolatban nem merültek fel gyanúsítások. Trier olyan alkotásokat készített a produkciós cég gyártásában, mint a Dogville, a Táncos a sötétben vagy az Anarchisták.

A Zentropa rövid ideig pornófilmeket is gyártott, főleg női közönség számára, de ezzel 2001-re felhagytak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek