EUR: 323,90 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Zalaegerszeg

Zalaegerszeg Gyermekbarát Település

A címet és a vele járó kétmillió forintot évente három olyan település nyerheti el, ahol a gyermekek jogait kiemelt kérdéskét kezelik. 2017-ben 18 pályázat érkezett a helyi önkormányzatoktól, a jelentkezők között volt budapesti kerület, megyeszékhely, kisváros és község is. Az év három nyertese Budaörs és Orosháza mellett Zalaegerszeg lett!

A gyerekbarát minősítés visszavonásig megilleti a várost
Fotó: Inhof András

A beérkezett pályázatokat független szakemberekből álló értékelőbizottság bírálta el, amely azt is ellenőrizte, hogy a vállalásokat – például gyermekjogi stratégia készítése, jogok tudatosítása, oktatási és egyéb szemléletformáló programok útján – hosszabb távon is betartják- e a települések, önkormányzatok.


A pályázatban a településen élő gyermekek létszámára, helyzetére vonatkozó adatokat az ENSZ gyermekjogi egyezményének megfelelően a gyermekjogok védelmére vonatkozó helyi intézkedéseket és a jövőbeni pozitív változások melletti elkötelezettséget kellett bemutatni.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat kezdeményezésére pályázott, aminek előzményeként a diákok 2017. áprilisi ünnepi közgyűlésükön fogalmazták meg és fogadták el a jelentkezésre vonatkozó előterjesztést. Juhász Előd, a diákönkormányzat vezetője, diákpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: mindig van alkalom leülni a város vezetőivel, valóban tárgyaló félként, egyenlően kezelik őket, sőt ifjúsági referens is támogatja őket.


Örömét fejezte ki, hogy a bírálóbizottság tagjai is úgy gondolták, hogy Zalaegerszeg megérdemli ezt a címet, valamint minden segítőnek megköszönte a munkáját, kiemelten Farkas Szabinának, aki koordinálta a pályázat elkészítését. Az elmúlt időszakban többek között kitelepültek az Egerszeg Fesztiválra, fotópályázatot írtak ki, és hamarosan diákparlamenti ülést is terveznek, az összeg felhasználásáról pedig közösen döntenek, a legoptimálisabb célokat szem előtt tartva.

Juhász Előd diákpolgármester megköszönte a városvezetés támogatását
Fotó: Inhof András

– Ez a díj valóban azt mutatja, hogy olyan településen élünk, amely nemcsak odafigyel a helyi fiatalok támogatására, a diákok kezdeményezéseire, hanem valóban mentalitásában, a különböző programok megvalósításában ifjúságbarát, gyermekbarát az önkormányzat. Az elmúlt időszakban több alkalommal megnyertük a megyei és az országos Idősbarát Önkormányzat címet, azonban ez az első alkalom, hogy az időskorúakra való odafigyelés mellett most azt is díjazták, hogy városunk a fiatalokra is legalább ekkora figyelmet fordít – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester.

Oklevél igazolja a város gyerekbarát minőségét
Fotó: Inhof András

Az UNICEF mára globálissá vált gyermekprogramját 1996-ban indították Európában, s azóta számos uniós tagállamban (például Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Szlovéniában, Horvátországban) nagy sikerrel indult a helyi önkormányzatok és az UNICEF adott nemzeti bizottságain keresztül. Az elképzelés nem egy ideális államon vagy egy kizárólagos mintamodellen alapul, sokkal inkább jó gyakorlatokon nyugvó keretet és iránymutatást biztosít, ami bármelyik településnek segítséget nyújt, hogy vezetése, környezete, vállalkozásokkal való kapcsolatai és szolgáltatásai „gyermekbarátabbakká” válhassanak, hogy hálózatot alkotva a körülöttük lévő településeknek is át tudja adni a tudást és a vonatkozó jó gyakorlatot. A cím adományozását évente felülvizsgálják, amennyiben pedig a település nem felelne meg a továbbiakban az elnyeréséhez szükséges kritériumoknak, a címet az értékelőbizottság döntése alapján megvonják. A fiatalok lelkesedését látva, városunkban erre biztosan nem kerülhet sor! A nyertes településekkel az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány támogatási szerződést köt és díszoklevélben részesíti.

A sajtó tájékoztatón megismertük a pályázat előkészítésének mozzanatait szereplőit
Fotó: Inhof András

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.