EUR: 345,97 Ft
CHF: 323,81 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb XIII.kerület

Zenével emlékeztek Cziffra Györgyre

Kállai Ernő hegedűművész és Kokics Dorina Fanni ifjú klarinétművész az idei Cziffra György Fesztivál díjazottjai. Kokics Dorina Fanni a fesztivál Ifjú Tehetség-díját, míg Kállai Ernő a Tehetség Díjat vehette át februárban. Most egy közös koncerttel emlékeztek Cziffra Györgyre.

Arra a Cziffra Györgyre, aki az angyalföldi Tripoliszban nőtt fel, és akinek a zongoratehetsége korán megmutatkozott. Dohnányi Ernő segítségével nyolcévesen került be a Zeneakadémiára. Tizenhárom évesen, csodagyerekként már számtalan sikeres koncertet adott Magyarországon és külföldön is, ám ennek ellenére az „előkelő” művészvilág nehezen fogadta be. Hogy családját eltartsa, 1933-tól lokálokban lépett fel. A második világháború után  Ferenczy Györgynél folytatta tanulmányait, és egyidejűleg ismét a pesti éjszaka virtuóza lett. 1950-ben feleségével és kisfiával megpróbált disszidálni, de elfogták, és kényszermunkatáborba zárták, ahonnan 1953-ban szabadult. A nyugati határ 1956-os, átmeneti megnyitását kihasználva családjával elhagyta Magyarországot.


Kokics Dorina Fanni ifjú klarinétművész adott hangversenyt a Angyalföldi József Attila Művelődési Központban ( Fotó: Sáfár Tibor )

Előbb a bécsi Brahms-Saalban adott fergeteges sikerű zongorahangversenyt, majd Franciaországba hívták, ahol már első hangversenyével szinte üstökösként robbant be a világ zenei életébe. Fia, ifjabb Cziffra György neves karmester lett – aki édesapjával számos nagy sikerű közös hangversenyt adott –, de 1981-ben egy lakástűzben életét vesztette. Fia korai halálát nehezen dolgozta fel, emiatt zenekarral többé nem lépett fel, és lemezfelvételt sem készített. Cziffra György 72 éves korában egy Párizs-környéki klinikán – szívroham következtében – hunyt el.

Magyarországon 1956-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1993-ban pedig a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét adományozták neki. Franciaországban – szintén 1993-ban – megkapta a francia Becsületrend tiszti fokozatát. 1986-ban Kőszeg díszpolgára lett.
Neki állított emléket Kállai Ernő hegedűművész – aki a New York-i Juilliard School of Music egyetemen diplomázott, a Carnegie Hallban is fellépett, 2011-ben pedig a New York-i Filharmonikusok kíséretével mutatkozott be – és Kokics Dorina Fanni ifjú klarinétművész.


A fesztiválról
A 2016-ban Balázs János zongoraművész által alapított Cziffra György Fesztivál küldetése, hogy Cziffra György zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa a fiatal művészek felkarolását, mely kezdeményezéshez a kerületi önkormányzat is csatlakozott és támogatást nyújt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.