2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

30 százalékkal nőhetnek a bérek

Vajon mi lehet a jelenlegi magyar gazdaságpolitika sikerének kulcsa? Miben működik másként az Orbán-kormány, mint elődei. György László: Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója című legújabb kötete ezekre az érdekes kérdésekre is választ ad.  A Századvég Kiadó vezető közgazdásza azt is elmondta a Lokálnak: 2016 végéhez képest az elkövetkező négy évben több mint 30 százalékkal nőhetnek a bérek hazánkban.

György László, a könyv szerzője

Sokan találgatják, hogy mi lehet a fő különbség a 2010 előtti neoliberális gazdaságpolitika és a mostani között. Azt még a kormány kritikusai is kénytelenek elismerni, hogy sikerült az egyensúly irányába elmozdulni, ami György László könyvének az üzenete.


– A fő különbséget abban látom, hogy a gazdaságpolitika valós globális problémákra ad válaszokat a mindennapjainkat érintő kérdésekben – mondja a Lokálnak György László. A közgazdász szerint az elmúlt négy évtizedben a teljes megtermelt jövedelemből egyre kevesebb jutott a munkavállalóknak. 30-35 százalék adó terhelte a tőkét és a munkát is, majd 2010-re eljutottunk oda, hogy például Magyarországon a munkavállalók fizetésének több mint a fele adóra ment el. Ezzel szemben a tőke létrehozta a maga számára az adóparadicsomokat és oda menekítette ki a pénzét.

– Mindez „halott pénznek” tekinthető, ami a világgazdaság fejlődésének legnagyobb gátja. Ugyanis ha adóztak volna belőle, az állam be tudta volna fektetni egyebek mellett az oktatásba, az egészségügybe, és több maradt volna a széles rétegek számára fogyasztásra is – magyarázza György László.


A könyvben arról is szól a szerző, hogy a magyar kormány meglépte azt a döntést, hogy munkavállalónként évente negyedmillió forintot átcsoportosít a tőketulajdonosoktól a bérből élő gyermeket vállaló családok felé. A kormány egészen pontosan a szektorális adókból – például multiktól – csoportosít át jövedelmet egyebek mellett a családi és szja-kedvezményeken, otthonteremtési támogatásokon és ingyenes iskolai étkeztetésen keresztül a munkavállalók felé.

– Ilyet senki nem csinált egyelőre a világban. Azok a közgazdászok, akik látják, hogy a globális világgazdaságnak milyen problémái vannak, elismeréssel beszélnek róla. Akiket pedig sért, azok elmondják, hogy mennyire kiszámíthatatlan – fogalmaz György László.

A közgazdász szerint ugyanakkor a kulcsmomentum a gazdaság fejlődésében a fogyasztás növekedése, méghozzá – és itt jön a lényeg – a rendelkezésre álló jövedelemből és nem hitelekből, ahogyan az a neoliberális gazdaságpolitikában megvalósult.

– Számításaim szerint 2016 végéhez képest az elkövetkező négy évben a kormány gazdaságpolitikájának hatására több mint 30 százalékkal nőhetnek a bérek Magyarországon, ami, azt gondolom, mindenkinek jó hír – állítja György László.

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.