EUR: 322,69 Ft
CHF: 282,78 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Belföld

30 százalékkal nőhetnek a bérek

Vajon mi lehet a jelenlegi magyar gazdaságpolitika sikerének kulcsa? Miben működik másként az Orbán-kormány, mint elődei. György László: Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója című legújabb kötete ezekre az érdekes kérdésekre is választ ad.  A Századvég Kiadó vezető közgazdásza azt is elmondta a Lokálnak: 2016 végéhez képest az elkövetkező négy évben több mint 30 százalékkal nőhetnek a bérek hazánkban.

György László, a könyv szerzője

Sokan találgatják, hogy mi lehet a fő különbség a 2010 előtti neoliberális gazdaságpolitika és a mostani között. Azt még a kormány kritikusai is kénytelenek elismerni, hogy sikerült az egyensúly irányába elmozdulni, ami György László könyvének az üzenete.


– A fő különbséget abban látom, hogy a gazdaságpolitika valós globális problémákra ad válaszokat a mindennapjainkat érintő kérdésekben – mondja a Lokálnak György László. A közgazdász szerint az elmúlt négy évtizedben a teljes megtermelt jövedelemből egyre kevesebb jutott a munkavállalóknak. 30-35 százalék adó terhelte a tőkét és a munkát is, majd 2010-re eljutottunk oda, hogy például Magyarországon a munkavállalók fizetésének több mint a fele adóra ment el. Ezzel szemben a tőke létrehozta a maga számára az adóparadicsomokat és oda menekítette ki a pénzét.

– Mindez „halott pénznek” tekinthető, ami a világgazdaság fejlődésének legnagyobb gátja. Ugyanis ha adóztak volna belőle, az állam be tudta volna fektetni egyebek mellett az oktatásba, az egészségügybe, és több maradt volna a széles rétegek számára fogyasztásra is – magyarázza György László.


A könyvben arról is szól a szerző, hogy a magyar kormány meglépte azt a döntést, hogy munkavállalónként évente negyedmillió forintot átcsoportosít a tőketulajdonosoktól a bérből élő gyermeket vállaló családok felé. A kormány egészen pontosan a szektorális adókból – például multiktól – csoportosít át jövedelmet egyebek mellett a családi és szja-kedvezményeken, otthonteremtési támogatásokon és ingyenes iskolai étkeztetésen keresztül a munkavállalók felé.

– Ilyet senki nem csinált egyelőre a világban. Azok a közgazdászok, akik látják, hogy a globális világgazdaságnak milyen problémái vannak, elismeréssel beszélnek róla. Akiket pedig sért, azok elmondják, hogy mennyire kiszámíthatatlan – fogalmaz György László.

A közgazdász szerint ugyanakkor a kulcsmomentum a gazdaság fejlődésében a fogyasztás növekedése, méghozzá – és itt jön a lényeg – a rendelkezésre álló jövedelemből és nem hitelekből, ahogyan az a neoliberális gazdaságpolitikában megvalósult.

– Számításaim szerint 2016 végéhez képest az elkövetkező négy évben a kormány gazdaságpolitikájának hatására több mint 30 százalékkal nőhetnek a bérek Magyarországon, ami, azt gondolom, mindenkinek jó hír – állítja György László.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Azzal, hogy megpróbálta hírbe hozni a miniszterelnököt, Demeter Márta a honvédelmi bizottság alelnöke bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra, ezért Németh Szilárd honvédelmi államtitkár felszólította az LMP-t: hívja vissza képviselőjét a bizottságból.

  • Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumnál mondott beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.