2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Aktuális

A bőség zavara: milyen fát válasszunk karácsonyra?

A karácsony egyik tipikus és örök dilemmája a faválasztás. A hatalmas felhozatalnak köszönhetően a bizonytalanságunk csak erősödik: ezüst-, szürke, luc-, nordmann vagy cukorsüvegfenyőt,  egyáltalán élőt vagy műfát válasszunk? A dilemma örök. Választani nehezen lehet, de most igyekeztünk mindent összeszedni az élő és műfenyőkről, pró és kontra érveket felsorakoztatva, hogy megkönnyítsük a döntést.

Műfenyő:


Senkinek nem kell bemutatni, hogy a tartósságuk akár 5–10 évig is terjedhet, ha vigyázunk rá és gondosan elcsomagolva tároljuk. A kifejezetten műfenyőkre szakosodott webshopokban 10 év garanciát is vállalnak a vásárolt termékre, ami hosszú távon kedvező befektetés, nem beszélve arról, hogy ha az online vásárlást választjuk, még a karácsonyi zűrzavart is megúszhatjuk, hiszen házhoz jön a fánk, amivel nincs más teendő, csak kihajtogatni az ágakat és eldönteni, hol foglaljon helyet az ünnep ékköve. A műfenyők ára nagyon széles skálán mozog: függ a mérettől és a fa részletes kivitelezéstől is, találhatunk 3D-s hatású tűlevelű fát is, vagy olyat, amely üvegszálakból készült és többféle színben pompázik a beleépített világításnak köszönhetően. Lehet havas hatású és akár rózsaszín fánk is, a határ a csillagos ég, és persze a pénztárcánk tartalma. A kezdőár 15 ezer forint körül van, az internet magyar nyelvű oldalán rendelhető legdrágább fa, amit találtunk, közel félmillió forintot kóstál, és több mint négy méter magas. A szintetikus fa mellett szóló érv továbbá, hogy nem hullatja a levelét. Vagy csak az idő múlásával sikerül megszabadulni egy-egy tűlevéltől, amely a ki- és becsomagolás közötti procedúra során elhullik vagy esetleg akkor, ha a kisállatunk előszeretettel rágcsálja meg a leveleit.

 

  •  Elméletileg 70 évnyi munkát takaríthatunk meg, ha 10 évig műfenyőt használunk, ahelyett, hogy 10 élő fát vennénk, amelyek egyenként 7 év alatt fejlődtek ki.
  •  40 kilogramm szén-dioxid egy két méter magas műfenyő hozzávetőleges ökológiai lábnyoma.
  • Kína a legnagyobb műfenyőgyártó ország, a karácsonyfákat teherhajókon szállítják világszerte.

Élő fenyő:


Magyarországon alapvetően nem honosak a fenyőfák, csak különböző gazdasági célból vannak fenyveseink, viszont a karácsonyfának szánt fenyőket kifejezetten erre a célra kialakított faiskolákban nevelik. Környezettudatosak akkor maradhatunk, ha a fát az ünnep elteltével kiültetjük a kertbe. Több kertészet felajánlja, hogy a kiválasztott fa mellé cserepet vagy kaspót is találunk az adott kertészetben, az ott dolgozók ingyenesen beültetik a fát, így otthon már semmi dolgunk vele, a kiültetés után pedig felhasználható a cserép vagy a kaspó is. A földlabdás fák, bár drágábbak, mégis érdemesebb ezt választani. A legborsosabb áron még mindig a nordmann fenyők vásárolhatók meg, áruk mérettől függően a legtöbb helyen 5000-6000 forinttól indul. A legolcsóbbak közé pedig a lucfenyő tartozik. Pár ezer forintért viszont már vásárolhatunk cserepes kis fát, amelyet akár asztalra is helyezhetünk, majd később szintén kiültethetünk. Az idei év nagy trendje a grincsfa vagy manósipkafa, amely különböző örökzöldekből, például tujából készül. Kis mérete és bohókás külseje miatt közkedvelt karácsonyi kellékké vált, ma már lépten-nyomon belefuthatunk egy-egy grincsfaárusba a városban. A lényege a meghajlított ágak és a kötözési módszerek, a lelkesebbek akár otthon is elkészíthetik saját manófájukat.

  • Minden évben 11 hónap munkára van szükség a fenyőfa neveléséhez, beleértve az alapvető ápolást, a kártevők és betegségek elleni védelmet, a formára metszést és végül a fák kivágását.
  • 1–10 új fa helyettesít minden újonnan kivágott fát, így garantálva a faiskolák fenntarthatóságát.
  • 80 millió karácsonyfa növekszik faiskolában Európa-szerte. Németország a legnagyobb termelő, de az exportálás terén Dánia jár az élen.
  • A faiskolákból az üzletekbe és otthonokba, majd az újrahasznosító telepekbe való szállítás nagyban növeli a fák ökológiai lábnyomát.

Kapcsolódó Cikkek