EUR: 319,42 Ft
CHF: 282,11 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XV.kerület

A Fidesz–KDNP előterjesztései nem kerülnek napirendre!

A Fidesz–KDNP képviselői a legaktívabbak a XV. kerületi önkormányzatban: számos előterjesztést, kezdeményezést készítenek az itt élőket érintő ügyekben, fontos fejlesztések érdekében.

Ezeket azonban a Hajdu László–Lamperth Mónika vezette „új többség” még napirendre sem hajlandó venni, hogy megtárgyalni se lehessen. László Tamás országgyűlési képviselő néhány példát említett a legutóbbi ülésről, és hozzátette, az előterjesztésekben foglalt célokért változatlanul küzdeni fog ő és a Fidesz–KDNP-frakció.


Rákospalotán nem könnyű parkolni. Sőt, néhol szinte lehetetlen

 1. Lakótelepi Parkolóépítési Program (dr. Pintér Gábor előterjesztése)

A kerületi lakótelepeken az egyik legsúlyosabb probléma a parkolóhiány. Újpalota 16 000 lakására vetítve csak 8000 parkolóhelyet létesítettek. Hajdu idejében, 1996–2010 között 100-150 parkolóhely létesült. 2010–2014 között – László Tamás polgármesteri munkájának eredményeként – áttörés következett be: négy év alatt 700 parkoló épült a faállomány megtartásával, közvilágítással, több helyen térfigyelő kamerákkal. Ennek ellenére Újpalotán még mindig mintegy 7000 parkoló hiányzik. 2018-as megvalósításra az öt leginkább parkolóhiányos helyen összesen 250 parkoló létesítését javasolja a Fidesz–KDNP-frakció, becsült építési költségük bruttó 140 millió forint. Ez a költségvetésben nem nagy tétel, ám mint azt László Tamás elmondta, mégsem kívánták megtárgyalni. Hajdu „új többsége” úgy gondolja, nincsenek parkolási problémák a lakótelepeken?

 1. Lakótelepi Locsolóhálózat Építési Program (dr. Pintér Gábor előterjesztése)

A lakótelepek egyik értéke a 40-50 éves növényállomány, a közparkok fenntartása érdekében pedig alapvető fontosságú a locsolóhálózat rendszerszintű kiépítése, ez ma hiányzik. Az első lakótelepi fúrt kutak és a hozzájuk tartozó locsolóhálózat a 2010–2014 között létesült közösségi kertekben valósultak meg. A Lakótelepi Locsolóhálózat Építési Program 2018-as ütemében a javaslat szerint a Kőrakás, a Páskom és a Nádastó parkban összesen 26 fúrt kúttal és a hozzá tartozó locsolóhálózattal lehet az ezek körüli közparkok gondozását megoldani. Ez bruttó 85 millióba kerülne, mellyel a lakók komfortérzetét, a környezet park jellegét javíthatnák. Hajduék szerint nem fontos a panelházak környezete?


 1. A Rákospalota déli részén megvalósítandó szociális városrehabilitációhoz kapcsolandó fejlesztések (Csonka László előterjesztése)

László Tamás szakmai irányítása alapján írta meg az 1,5 milliárd forintos nyertes VEKOP 6.2.1-15 pályázatot az elmúlt hetekben Hajdu által megszüntetett RUP-15 Kft., valamint a Palota Holding Zrt. kirúgott ügyvezetője. A projekt akkor tud Rákospalotán tartós hatást elérni, ha az önkormányzat az EU-s forrásból támogatott fejlesztéseket komplexen kezeli és saját forrásból kiegészíti. Erre tettek javaslatokat az Építészeti Értékvédelmi, az Oroszlán utca szanálási és fejlesztési, a Kereskedelmi, Vendéglátó, Szolgáltató Hálózat Fejlesztési és Hasznosítási, a Közösségi Terek Fejlesztési, a Zöldfelületi Hálózat Fejlesztési és a Közlekedési Infrastruktúra Fejlesztési Programokban. Hajduék új többségének, úgy tűnik, egyszerűbb elverni a nekik könnyen jött pénzt és nem gondolkodni azon, hogyan lehetne Rákospalota déli részét komplexen fejleszteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ön is segíthet a beteg édesapán!

  Ön is segíthet a beteg édesapán!

  Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

 • Kibérelhető a civil ház

  Kibérelhető a civil ház

  Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.