2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

A Ford bocsánatot kért a szexuális zaklatások miatt

A Ford autógyár elnök-vezérigazgatója nyílt levélben bocsánatot kért alkalmazottaitól a két chicagói gyárban történt szexuális zaklatások miatt, hangsúlyozva, hogy a cég elítéli az ilyen cselekményeket.

“Ami még fontosabb: ígérem, hogy tanulunk a történtekből és a jövőben jobban tesszük a dolgunkat” – szögezte le Jim Hackett. Levelét a The New York Times című lap is közzétette.


Az elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a karácsonyi ünnepek után Chicagóba utazik, hogy személyesen beszéljen az ott dolgozó munkatársnőkkel.

A levél azt követően jelent meg, hogy a The New York Times interjúkkal tűzdelt hosszas riportban számolt be a két chicagói gyárban történt szexuális zaklatásokról és az ezekkel szembeszálló nők elleni megtorlásokról. A lap munkatársai mintegy 70 embert kérdeztek ki, s az is kiderült, hogy a cégnek sok pere is volt emiatt. Idén augusztusig tízmillió dollárt fizettek ki az áldozatoknak kártérítésként. A pereket azonban nem “csak” szexuális zaklatások, hanem rasszista megkülönböztetések miatt is indították. A lap szerint jelenleg mintegy 30 panaszos pere folyik a bíróságokon.

A Ford vezetése kifizette a kártérítéseket, ám eddig egyetlen alkalommal sem ismerte el felelősségét.

Az is először fordul elő, hogy egy vállalati felsővezető nyilvánosan kér bocsánatot az alkalmazottaitól. “Torokszorító volt a megszólaltatott nők vallomásait olvasni a The New York Times hasábjain” – írta levelében Jim Hackett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Házkutatás a BMW központjában!

  Házkutatás a BMW központjában!

  Házkutatást tartottak kedden a BMW német autógyártó társaság müncheni központjában és egy ausztriai telephelyén a versenytárs Volkswagen (VW) dízelbotrányához hasonló manipuláció gyanújával.

 • Franciaország: a hamburger népszerűbb mint a baguette!

  Franciaország: a hamburger népszerűbb mint a baguette!

  Noha a franciák rendkívül büszkék gasztronómiai hagyományaikra, tavaly mégis több amerikai stílusú hamburger fogyott Franciaországban, mint hagyományos sonkás baguette szendvics, amire korábban még sosem volt példa – derült ki egy tanulmányból.

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.