EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Békéscsaba

A helyi alapanyagoktól a mintamenzáig

Egy rendhagyó szülői értekezlet keretében mutatták be a napokban a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény működését. Az érdeklődők például a fogások elkészítésébe is bepillanthattak.

Bíró Csaba, az intézmény igazgatója a bemutatás után az idei költségvetést vázolta fel az érdeklődőknek. Elmondta, hogy összesen 1,2 milliárd forintból gazdálkodnak, aminek fele a működési bevételekből, körülbelül egyharmada a központi költségvetés támogatásából, míg a maradék tizenöt százalék a fenntartó önkormányzat által adott forrásból áll össze.


Hozzátette továbbá, hogy 2011-ben csatlakoztak a Mintamenza-programhoz, és azóta is a szakemberek felügyelete és előírása alapján dolgoznak. Ennek célja többek közt, hogy több hal, csirke, valamint friss zöldség kerüljön a tányérokra, illetve hogy a felhasznált alapanyagokat lehetőség szerint minél nagyobb százalékban helyi termelők szállítsák. Jelenleg a 23 beszállítóból 11 békéscsabai vállalkozás, tőlük származik az összes alapanyag csaknem 450 millió forintos összértékének fele. Tavaly például közel 70 ezer kiló csirkehúst, 160 ezer liter tejet és 200 ezer kiló burgonyát használtak fel.

Az étkezési díjakkal kapcsolatban pozitívan nyilatkozott Bíró Csaba. Kifejtette, hogy két régiós megyei jogú városban, Szegeden és Debrecenben a békéscsabai díjaknál akár negyven százalékkal többet kell fizetni az étkezésért. Legutóbb idén, négy év után először vált szükségessé az áremelés, most öt százalékkal emelték a díjakat.

Az ételkészítés folyamatába is betekintést engedtek, így kiderült, hogy tíz húsételből kilenc friss, előhűtött húsból készül, és csak egy húsétel kerül az asztalra fagyasztott alapanyagból. De a pékáru, a tej, a zöldség és a gyümölcs is naponta, frissen érkezik.

A korszerűsítésre ebben a szektorban is szükség van: egyes konyhák infrastruktúrája sajnos elavult, az utóbbi 25-30 évben minimális fejlesztés történt, ezért fontosnak tartja a korszerű, energiatakarékos és az egészséges táplálkozáshoz szükséges sütő-pároló berendezések beszerzését. Az ezekkel készült ételek ugyanis sokkal jobban megőrzik ásványianyag- és vitamintartalmukat is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.