EUR: 321,86 Ft
CHF: 281,07 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Békéscsaba

A helyi alapanyagoktól a mintamenzáig

Egy rendhagyó szülői értekezlet keretében mutatták be a napokban a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény működését. Az érdeklődők például a fogások elkészítésébe is bepillanthattak.

Bíró Csaba, az intézmény igazgatója a bemutatás után az idei költségvetést vázolta fel az érdeklődőknek. Elmondta, hogy összesen 1,2 milliárd forintból gazdálkodnak, aminek fele a működési bevételekből, körülbelül egyharmada a központi költségvetés támogatásából, míg a maradék tizenöt százalék a fenntartó önkormányzat által adott forrásból áll össze.


Hozzátette továbbá, hogy 2011-ben csatlakoztak a Mintamenza-programhoz, és azóta is a szakemberek felügyelete és előírása alapján dolgoznak. Ennek célja többek közt, hogy több hal, csirke, valamint friss zöldség kerüljön a tányérokra, illetve hogy a felhasznált alapanyagokat lehetőség szerint minél nagyobb százalékban helyi termelők szállítsák. Jelenleg a 23 beszállítóból 11 békéscsabai vállalkozás, tőlük származik az összes alapanyag csaknem 450 millió forintos összértékének fele. Tavaly például közel 70 ezer kiló csirkehúst, 160 ezer liter tejet és 200 ezer kiló burgonyát használtak fel.

Az étkezési díjakkal kapcsolatban pozitívan nyilatkozott Bíró Csaba. Kifejtette, hogy két régiós megyei jogú városban, Szegeden és Debrecenben a békéscsabai díjaknál akár negyven százalékkal többet kell fizetni az étkezésért. Legutóbb idén, négy év után először vált szükségessé az áremelés, most öt százalékkal emelték a díjakat.

Az ételkészítés folyamatába is betekintést engedtek, így kiderült, hogy tíz húsételből kilenc friss, előhűtött húsból készül, és csak egy húsétel kerül az asztalra fagyasztott alapanyagból. De a pékáru, a tej, a zöldség és a gyümölcs is naponta, frissen érkezik.

A korszerűsítésre ebben a szektorban is szükség van: egyes konyhák infrastruktúrája sajnos elavult, az utóbbi 25-30 évben minimális fejlesztés történt, ezért fontosnak tartja a korszerű, energiatakarékos és az egészséges táplálkozáshoz szükséges sütő-pároló berendezések beszerzését. Az ezekkel készült ételek ugyanis sokkal jobban megőrzik ásványianyag- és vitamintartalmukat is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.