EUR: 323,00 Ft
CHF: 283,10 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Külföld

A kaliforniai tüzek felét megfékezték a kedvező időjárásnak köszönhetően

Noha az utóbbi napokban is nőtt az erdőtüzek területe Kalifornia államban, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat a teljes terület felén hétfő estére – közölték tisztségviselők.

Immár 109 ezer hektárra nőtt az égő terület nagysága, ami a harmadik legkiterjedtebb tűz az amerikai államban a pontos feljegyzések 1932. évi kezdete óta. A legnagyobb tűz, amelyet Cedarnak neveztek el, 110 ezer hektáron pusztított 2003-ban San Diego megyében. A tűzoltók becslése szerint a mostani, december 4-én keletkezett, Thomas nevű tüzet január 7-ére tudják megfékezni, de a területe akkorra már rekordot fog dönteni.


A Thomas továbbra is veszélyeztet több települést Los Angelestől északnyugatra, és 18 ezer ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Több mint ezer építmény – köztük legalább 750 lakóház – már leégett. Az anyagi kár eddig 117 millió dollár. A tűznek eddig két halálos áldozata van, egy tűzoltó és egy 70 éves asszony. Tizenegy szövetségi állam több mint 8000 tűzoltója küzd a lángokkal Kaliforniában, ahol Donald Trump amerikai elnök december 8-án szükségállapotot rendelt el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiújult Juncker isiásza – Videó!

    Kiújult Juncker isiásza – Videó!

    Ellopta a show-t Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brüsszeli EU-csúcson: a háromnapos tanácskozás első estéjén ismét dülöngélve üdvözölte politikustársait.

  • Az osztrák kancellár a kötelező menekültkvóták ellen szólalt fel

    Az osztrák kancellár a kötelező menekültkvóták ellen szólalt fel

    Az Európai Uniónak a “kötelező szolidaritás” koncepcióját kellene alkalmaznia, mindegyik tagállamnak hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül menekültek befogadásával, erről ugyanis nincs konszenzus – emelte ki bennfentes források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján.