EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

A kaliforniai tüzek felét megfékezték a kedvező időjárásnak köszönhetően

Noha az utóbbi napokban is nőtt az erdőtüzek területe Kalifornia államban, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat a teljes terület felén hétfő estére – közölték tisztségviselők.

Immár 109 ezer hektárra nőtt az égő terület nagysága, ami a harmadik legkiterjedtebb tűz az amerikai államban a pontos feljegyzések 1932. évi kezdete óta. A legnagyobb tűz, amelyet Cedarnak neveztek el, 110 ezer hektáron pusztított 2003-ban San Diego megyében. A tűzoltók becslése szerint a mostani, december 4-én keletkezett, Thomas nevű tüzet január 7-ére tudják megfékezni, de a területe akkorra már rekordot fog dönteni.


A Thomas továbbra is veszélyeztet több települést Los Angelestől északnyugatra, és 18 ezer ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Több mint ezer építmény – köztük legalább 750 lakóház – már leégett. Az anyagi kár eddig 117 millió dollár. A tűznek eddig két halálos áldozata van, egy tűzoltó és egy 70 éves asszony. Tizenegy szövetségi állam több mint 8000 tűzoltója küzd a lángokkal Kaliforniában, ahol Donald Trump amerikai elnök december 8-án szükségállapotot rendelt el.

Kapcsolódó Cikkek