EUR: 322,68 Ft
CHF: 282,57 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Zalaegerszeg

A karácsony legfontosabb üzenete a szeretet

Három éve minden december elején izgatott várakozás, boldog gyermekzsivaj varázsolja egy délutánra tündérkertté a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon üzemelő éttermet, ahol valóban áradt az őszinte, szívből adni akaró szeretet Huszti János üzemeltető szeméből, aki maga is kétgyermekes édesapa. Idén közel 80 rászoruló gyermek délutánját tette boldogabbá.

– Miért találta ki ezt a programot?


– Szerettem volna olyan kisgyermekeknek örömet okozni, legszívesebben minden áldott nap, de legalább ünnepekkor, akiknek nem tudja megadni a családja, mert nem áll módjukban, nincs rá lehetőségük. A legtöbb kisgyermek, akit vendégül láttunk, sajnos nem családban él. Ezért három éve pár ismerősömmel összeálltunk és megszerveztük ezt a napot. A programok közt szerepelt egy finom ebéd, ami idén a kicsik kedvence, rántott husi, hasábkrumpli, ketchup és almalé volt, aztán következett egy sikító örömöt okozó bohócműsor, majd ajándékot kaptak. A csomagot, amelyben édesség és gyümölcs volt, a Zalaegerszeg Baráti Egyesület állta. Aztán következett a mozi, ahol popcorn, üdítő is járt a film mellé. Sokan közülük még életükben nem láttak 3D-ben filmet, vagy soha nem jártak moziban. A Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Landorhegyi úti otthonából, valamint Nagykanizsáról, Letenyéről, valamint a Lenti Gyermekotthonból is érkeztek gyermekek hozzánk. A rendőrfőkapitány úr engedélyével pedig a kicsik betekinthettek a rendőrség munkájába és megnézhették az irodák és helyiségek egy részét.

Az utolsó morzsáig minden elfogyott
Fotó: Inhof András

– Ilyenkor élettörténetekkel is óhatatlanul találkozik, volt, akié különösen megérintette?


– Igen. Sőt volt köztük három olyan kisgyermek, akiknek az életét egy hónappal ezelőtt meg tudtam változtatni, kis időre jobbá tenni. Egy környékbeli faluban találtam rájuk, nagyon rossz körülmények között éltek, majd a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatójával, Györe Edinával közösen, habár ideiglenesen, de el tudtuk helyezni őket a jövő tavaszig egy családi otthonban, ahol végre tisztaság, meleg, valamint új ruhák és biztonság várta őket. Szerencsére az édesapa nem mond le róluk, talpra szeretne állni, hogy a gyermekeit nevelhesse tovább, neki is próbáltam kezet nyújtani, munkát és szállást szereztem neki.

Az interaktív műsort élvezték a gyerekek, a végére szinte mindenki így vagy úgy, de bohóc lett
Fotó: Inhof András

– Többgyermekes édesapaként mennyire várja a karácsonyt?

– Én már nagyon. A legkisebb lurkóm alig egyéves, és előre mosolygok, hogy a fán logó díszeket hogyan amortizálja le. Rámol, pakol, megy, villámgyorsasággal fedezi fel a körülötte lévő ismeretlen csodavilágot. Szerintem a gyerekeknek az a legfontosabb, hogy biztonságos, szerető családi környezetben nőhessenek fel. Jártam néhány gyermekotthonban és megfigyeltem, hogy a nevelők a messzemenőkig melléjük állnak, de ez sajnos mégsem pótolja számukra a családot. Egy apát és egy anyát senki és semmi nem helyettesít. Hogy mit adjunk a gyermekeinknek karácsonyra? Egyszerűen megfogalmazható és abban minden benne van. Szeretetet! Mert aki szeret és akit szeretnek, bizony olyan, mintha égi utakon járna.

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!” (Szilágyi Domokos)

Kapcsolódó Cikkek