2018. október 19., péntek
Nándor

Belföld

A lengyel alsóház a Brüsszel által vitatott másik bírósági törvényt is megszavazta

A lengyel alsóház pénteken a legfelsőbb bíróságról szóló törvény után megszavazta a bírósági reformot előkészítő, Brüsszel által szintúgy vitatott jogszabályt is, mely az országos igazságszolgáltatási tanácsról szól.

A törvény szerint a 25 tagú országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) 15 bírótagját az alsóház választaná meg, mégpedig egy olyan listából, amelyet a parlament igazságügyi bizottsága a bírói csoportosulások javaslatai alapján állítja össze, és minden parlamenti frakció legalább egy jelöltje szerepel rajta. A KRS bírótagjait az első fordulóban háromötödös többséggel, eredménytelen szavazás esetén a második fordulóban abszolút többséggel választanák.


A heves parlamenti vitát követő zárószavazáson a jogszabály mellett a 460 fős szejmben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelenlévő 232 képviselőjén kívül öt független honatya is voksolt, 166 ellenzéki képviselő viszont ellenezte ezt, 22-en – többségükben az ellenzéki jobboldali Kukiz´15 képviselői – tartózkodtak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Megteltek a szállodák a hosszú hétvégére

    Megteltek a szállodák a hosszú hétvégére

    Teltház várható a magyar szállodákban az október 23-i ünnepi hosszú hétvégén, a Szállás.hu adatai szerint egyre inkább népszerűek a belföldi utazások a magyarok körében – mondta Keresztes Nóra, a szállásközvetítő portál marketing menedzsere az M1 aktuális csatornán pénteken.

  • Adjunk nevet Orbán Viktor rinocéroszának!

    Adjunk nevet Orbán Viktor rinocéroszának!

    A miniszterelnök pénteken reggel a Nyíregyházi Állatpark egyik legifjabb lakójáról, a két hete született indiai páncélos rinocéroszról osztott meg egy képet közösségi oldalán.