EUR: 322,38 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb IX.kerület

A Magyar Turisztikai Ügynökségé lesz a Bálna

A kormány a közelmúltban úgy döntött, megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. 

Az épület eladásáról még nyáron határozott a főváros, novembertől pedig már az ingatlan.com-on is hirdették az épületet. Az ára 11 milliárd forint volt, de kikötötték, hogy a vevőnek plusz 6 millióért meg kell vennie az építményben található ingóságok egy részét is.


A Bálna igen impozáns az esti díszkivilágításban (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A XXI. század elejére a Ferencvárosban található közraktárak állapota leromlott, és bizony nem mutatott szép látványt a Ferencváros szívében omladozó épületegyüttes. Kas Oosterhuis holland építész és Lénárd Ilona építészirodája készítette el egy olyan új épület terveit, amely a négy raktárépületből kettőt átriummal kapcsol össze, egyben pedig a Duna-parttal párhuzamosan meghosszabbítja őket egy bálnafej formájú üveghéjjal. A Bálnát a főváros fontos csatlakozási pontjának szánták. Kapcsolódik a Nagycsarnokhoz, a Corvinus Egyetem épületéhez és campusához, Belső-Ferencvároshoz, a Belváros sétaútvonalának természetes meghosszabbítása. „Zöld” kapcsolódási pontja van a Nehru-parttal, amely mellett a szállodahajók kikötője található. A budapesti városkép, a pesti Duna-part meghatározó látványeleme. Belülről szinte minden pontjáról különleges kilátás nyílik a városra. 2013 augusztusától az októberi megnyitásig sötétedés után lézer fényjáték és videomapping várta az érdeklődőket, ami ellen sokan tiltakoztak, ezt a nyitáskor meg is szüntették.

A Bálna közvetlenül kapcsolódik a Dunához. Jól megközelíthető busszal, villamossal, hajóval, gépkocsival, de a mellette húzódó kerékpárúton biciklivel is, kihasználtsága mégis elmaradt a várttól. A fővárosi vagyonkezelő november elején kezdte árulni, kikiáltási ára 11 milliárd forint volt, de kikötötték, hogy a vevőnek 6 millió forintért meg kell vennie az épületben található ingóságok egy részét is.


Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.