EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb IX.kerület

A Magyar Turisztikai Ügynökségé lesz a Bálna

A kormány a közelmúltban úgy döntött, megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. 

Az épület eladásáról még nyáron határozott a főváros, novembertől pedig már az ingatlan.com-on is hirdették az épületet. Az ára 11 milliárd forint volt, de kikötötték, hogy a vevőnek plusz 6 millióért meg kell vennie az építményben található ingóságok egy részét is.


A Bálna igen impozáns az esti díszkivilágításban (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A XXI. század elejére a Ferencvárosban található közraktárak állapota leromlott, és bizony nem mutatott szép látványt a Ferencváros szívében omladozó épületegyüttes. Kas Oosterhuis holland építész és Lénárd Ilona építészirodája készítette el egy olyan új épület terveit, amely a négy raktárépületből kettőt átriummal kapcsol össze, egyben pedig a Duna-parttal párhuzamosan meghosszabbítja őket egy bálnafej formájú üveghéjjal. A Bálnát a főváros fontos csatlakozási pontjának szánták. Kapcsolódik a Nagycsarnokhoz, a Corvinus Egyetem épületéhez és campusához, Belső-Ferencvároshoz, a Belváros sétaútvonalának természetes meghosszabbítása. „Zöld” kapcsolódási pontja van a Nehru-parttal, amely mellett a szállodahajók kikötője található. A budapesti városkép, a pesti Duna-part meghatározó látványeleme. Belülről szinte minden pontjáról különleges kilátás nyílik a városra. 2013 augusztusától az októberi megnyitásig sötétedés után lézer fényjáték és videomapping várta az érdeklődőket, ami ellen sokan tiltakoztak, ezt a nyitáskor meg is szüntették.

A Bálna közvetlenül kapcsolódik a Dunához. Jól megközelíthető busszal, villamossal, hajóval, gépkocsival, de a mellette húzódó kerékpárúton biciklivel is, kihasználtsága mégis elmaradt a várttól. A fővárosi vagyonkezelő november elején kezdte árulni, kikiáltási ára 11 milliárd forint volt, de kikötötték, hogy a vevőnek 6 millió forintért meg kell vennie az épületben található ingóságok egy részét is.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.