EUR: 317,77 Ft
CHF: 281,26 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb V.kerület

A magyarokért harcoltak

A marosvásárhelyi fekete március során a magyarok mellett küzdő romák egyik vezetőjének, Puczi Bélának állítottak emléktáblát a Nyugati pályaudvar falán.

Különös, de a magyar történelemben nem példa nélküli dolog történt 1990 márciusában Marosvásárhelyen. A fekete márciusként is emlegetett tavaszon a város akkor még többségben lévő magyar lakossága a magyar nyelvű oktatásért tüntetett a forradalom utáni kusza helyzetben, amire a román kormány válasza az volt, hogy egy nacionalista szervezet közbeiktatásával román ellentüntetőket kezdett szállítani a helyszínre. A helyzet elmérgesedett, és a románok talán ellenfeleik vérét is vették volna, ha hirtelen meg nem jelennek a környékbeli cigányok. Állítólag ekkor hangzott el az azóta emlegetett kiáltás: „Ne féljetek, magyarok, itt vannak a cigányok!” A tömegverekedésnek a karhatalom vetett véget, de az esemény után furcsa módon csak roma és magyar résztvevőket állítottak elő, börtönöztek be és kínoztak meg.


(Fotó: Máté Krisztián)

A romák vezetőinek egyike volt Puczi Béla, aki a börtönből kikerülve Magyarországra szökött. Csalódnia kellett azonban, itt nem hősként tekintettek rá. Később próbált Franciaországban megélni, majd visszatért Magyarországra, ahol hosszú viszontagságok után 2009-ben, hajléktalanként halt meg.

Az emléktábla, amelyet vasárnap délután a Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület a Nyugati pályaudvar parkoló felőli falán avatott fel, nem csupán Puczi Bélának, hanem a vele harcolóknak is emléket állít.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.