EUR: 324,56 Ft
CHF: 298,73 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Külföld

A Merriam-Webster szótár szerkesztői szerint a feminizmus az év szava

A feminizmust kiáltották ki a 2017-es év szavának a Merriam-Webster amerikai angol értelmező szótár szerkesztői, akik szerint a felhasználók idén 70 százalékkal többször kerestek rá a kifejezésre a népszerű lexikon honlapján, mint 2016-ban.

Peter Sokolowski, a massachusettsi központú szótárcég szerkesztője szerint a rákeresések számát több esemény is emelte. Kiemelte ezek között a Washingtonban és világszerte több helyen is megrendezett januári, “nők menete” nevű tüntetéssorozatot, a Harvey Weinstein amerikai sztárproducert és a média, a politika, valamint a szórakoztatóipar egyéb szereplőit ért vádak nyomán indult, a közösségi médiában elterjedt “me too”-kampányt, valamint az amerikai elnökválasztást.


A kifejezésre A szolgálólány meséje című népszerű sorozat, valamint a Patty Jenkins rendezte Wonder Woman nyomán is sokan rákerestek.

Az elmúlt években a feminizmus szó többször is szerepelt az év legtöbbet keresett szavainak tízes listáján, 2015-ben például az év szavának választott “izmus” révén.


Abban az évben az -izmus képzős szavak közül a szocializmus, a fasizmus, a rasszizmus, a feminizmus, a kommunizmus, a kapitalizmus és a terrorizmus szócikkre kerestek rá a legtöbben a lexikon honapján.

A Merriam-Webster 2003 óta választja ki az év szavát. A tavalyi győztes a szürrealizmus volt.

A feminizmus szó 1841-ben tűnt fel először a szótárban, méghozzá a vállalatot megalapító Noah Webster révén, aki az An American Dictionary of the English Language átdolgozott kiadásaiba vette bele.

“Akkoriban ez egy nagyon új kifejezés volt” – mondta Sokolowski, hozzátéve, hogy Webster gyakorlatilag a női tulajdonságok összességeként határozta meg a feminizmust.

A 19. században aztán orvosi értelemben használták a serdülőkor testi jellegzetességeire utalva, mígnem politikai tartalommal telt meg a kifejezés.

A Merriam-Webster ma már a nemek politikai, gazdasági és társadalmi egyenlőségének elméleteként fogalmazza meg a feminizmust, amely magába foglalja a női jogok és érdekek érvényesítését szolgáló szervezett tevékenységeket.

Az idei esélyesek között volt a complicit (bűnrészes), amelyet a Dictionary.com amerikai szótár az év szavának választott, valamint a recuse (elutasít, tagad), amelyre azután kerestek rá sokan, hogy Jeff Sessions amerikai igazságügyi minisztert Donald Trump elnökválasztási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti kapcsolatokról faggatták novemberben.

Japánban mindeközben az északot jelentő kandzsit választották az év írásjegyének 2017-ben, mert ez a karakter szimbolizálja leginkább a társadalmi hangulatot egy kiotói székhelyű szervezet szerint.

A választás elsősorban az észak-koreai nukleáris- és rakétakísérletek miatt esett a “kita” kandzsira. Észak-Korea szeptemberben hajtotta végre hatodik nukleáris robbantását, és idén több ballisztikus rakétát is felbocsátott. Szeptember 15-én indított közepes hatótávolságú rakétája elrepült Japán felett.

Az év kandzsiját a kiotói Kijomizu templomban jelentették be kedden, a hely buddhista főpapja kézírással festette fel a jelet egy óriási, 1,5 méterszer 1,3 méteres kézi készítésű japán papírra.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek