EUR: 317,84 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Ózd

A vitákat felülírják a fejlesztések

Ismét számvetést készíthetünk, hiszen hamarosan elérkeznek a szilveszteri pezsgős koccintás percei, és ilyenkor értékelni szoktuk a magunk mögött hagyott évet. Riz Gábor országgyűlési képviselő visszatekintéséből többek között kiderül, hogy Ózd az elmúlt időszakban hétmilliárd forintnál több támogatásban részesült, a városi kórház ma már európai színvonalú szakellátást biztosít, a gazdasági mutatók pedig tovább javultak.

A polgári kormány 2010 után gazdasági, költségvetési és pénzügyi fordulatot hajtott végre és célként tűzte ki a munka- és értékalapú társadalom megteremtését, mert aki egészséges és munkaképes korú, annak dolgoznia kell. Csökkentette a munkáltatókat terhelő adók egy részét és nagy hangsúlyt fektet a családtámogatásra. A gyermekek után járó adókedvezmények és a családi pótlék évente több mint 300 milliárd forintot tesznek ki. Ennek érezhető hatása a növekvő gyermekvállalási kedv, hiszen a kormány által biztosított jobb körülmények bátorítják a fiatalokat a családi létszám bővítésére. Ennek része a csok, amit idáig 50 ezer fiatal vett igénybe.


Az egészségügyi szakdolgozók alapbérét a tavalyi 26,5 százalékos emelés után az elmúlt hónapban újabb 12 százalékkal növelték. A rezidenstámogatási programmal a fiatal magyar orvosokat igyekszünk itthon tartani, az orvosok 207 ezer forint alapbéremelésben részesülnek, az ápolók bére pedig 2012 és 2019 között megduplázódik. Ezek az intézkedések Ózdra is kihatnak, hiszen az elmúlt években teljesen megújult a kórház és a rendelőintézet, új reuma- és rehabilitációs osztály épült, de érkeztek kiváló szakorvosok is az intézménybe. A felkészült, áldozatkész orvosok és szakdolgozók európai színvonalú gyógyítást biztosítanak városunkban is.

Az oktatásban végrehajtott reformok kezdik éreztetni hatásukat, már ennek köszönhető a magyar diákok napokban elért nemzetközi sikere. Fontos, hogy kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kap tankönyvet, az óvodás gyerekek 85 százaléka, az általános iskolákban pedig minden második gyermek ingyenesen étkezik. Közel 150 településen épül tanterem, tornaterem vagy tanuszoda, további 527 iskolában indulnak felújítások, a pedagógusok bére 2013 óta átlagosan 50 százalékkal nőtt.


A dolgozók megbecsülését jelenti a minimálbér 138 ezer forintra és a szakmunkás-minimálbér 180 ezer 500 forintra emelése, de a közszférában is folytatódnak a béremelések. Ózd egyik multinacionális vállalatánál 2017-ben két lépcsőben 42 százalékkal emelték az átlagbért. Helyben itt még kettősség jellemző, mert vannak betöltetlen munkahelyek és álláskeresők is.

Mindez kevés az ellenzék politikusainak. Ózdon Janiczak Dávid környezetéből folyamatosan azt sulykolják az emberekbe, hogy Riz Gábor keresztbe fekszik a polgármester elképzeléseinek. Közben mintegy 800 millió forintból sikerült felújítani Arló és Járdánháza főútját, valamint a borsodnádasdi szerpentint, amely problémák sok éve fennálltak. A beruházás jelentősen javítja a város megközelíthetőségét. Lényegesen megerősödött az ózdi vaskohászat Max Aicher úr tulajdonosnak köszönhetően, hiszen 20 millió eurós fejlesztést hajtanak végre. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmaz: boldog, hogy részese lehetett a támogatások megszerzésének.

Fotó: Lokál
Riz Gábor a sokat tett az egyetemi tagozat Ózdra kerüléséért is. A képen a Kaszinó tükörtermében méltatja a felsőfokú képzést

A kormány sporttámogatásának segítségével erősödik városunk sportélete és itt megemlíthetjük a kézilabdát, futballt, súlyemelést vagy a küzdősportokat.

A Jobbik ellenszelében épült MaNDA egyre látogatottabb, a Digitális Erőműben egymást érik a helyi, a térségi és az országos rendezvények. Az évente megrendezendő Ózdi Jazzparádéra is jelentős állami támogatás érkezik, így rendre országosan ismert előadókat sikerül megnyernie a két rendezőnek, Dancsok Tamásnak és Varga Tibornak.

Az elmúlt időszakban összességében hétmilliárd forint érkezett Ózdra csatornaberuházásra, városi piacbővítésre, kerékpárút építésére stb., amely projektek építése akár már kezdődhetne. Eközben a város jobbikos önkormányzata a korábban tartalékként hangoztatott egymilliárddal nem tud elszámolni, holott plakátjaikon a tiszta kezet hirdetik. Ígértek három éve takarékos gazdálkodást, erre idén már másodszor szavaztatták meg hitelek felvételét, de a fiatalok visszacsábítása ügyében tett kijelentés is csak kommunikációs trükk volt.

Fotó: Lokál
A nyugdíjasok megbecsülése fontos a Fidesz-KDNP pártszövetségnek

A jövő év ismét urnák elé szólítja a választópolgárokat, hiszen pár hónap múlva országgyűlési választásokra kerül sor Magyarországon. Az embereknek arról kell majd szavazni, egyetértenek-e az értékalapú társadalom további építésével és az EU által szorgalmazott migrációs folyamatok megállításával, vagy a fűt-fát ígérő ellenzéknek hisznek, akiknek ígéretei megvalósíthatatlanok. Kérek mindenkit, gondolják át, milyen jövőt szánnak gyermekeiknek és unokáiknak.

Végezetül a közelgő ünnepek alkalmából kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben, eredményekben gazdag, boldog új évet kívánok Ózd város, illetve választókerületem minden polgárának.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos

Kapcsolódó Cikkek