2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Érd

A zenét érezni, élvezni kell!

A Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, külföldi ösztöndíjakat nyert, mesterdiplomáját Rómában szerezte. Az ezredforduló idején gondolt egyet, és megalkotta saját „Zongorabolygóját”, majd zenekarát. A klasszikus zenét kreatív módon ötvözi mai műfajokkal.

– Hogyan született ez az egyedi hangzásvilágú, újító ötletekkel teli Zongorabolygó?


– Mindig vágytam arra, hogy olyan dolgokat hozzak létre, amelyeket előttem itthon nem csinált senki. Eljátszottam a gondolattal, hogy ha ma élne Liszt, Paganini, Brahms és a többiek, hogyan hatna rájuk a XX. század számos izgalmas zenei műfaja, a jazz, a latin, a rock, a blues, a világzene, és vajon milyen zenét írnának. Ez egy hihetetlenül kalandos kísérletezés a mai napig, amelyben saját agysejtjeim is kibontakozhatnak. Számomra a művészet nem az, amikor egy az egyben közvetíted valaki gondolatait, hangjegyeit, azt éled át, hanem amikor magad is benne vagy, rajta keresztül létrehozol valami újat, átalakítasz s alkotsz szabad lélekkel. Vallom, hogy a zenét nem érteni, hanem érezni, élvezni kell.

Temperamentum, dinamizmus, szenvedélyesség jellemzi a koncerteket

– Milyen a koncertjeinek a fogadtatása?


– Tizenhét éve járjuk az országot, a világot, 3-4 ráadás nélkül nem jövünk le a színpadról. Rengeteg levelet kapok, amelyben azt írják, hogy az a temperamentum, dinamizmus, szenvedélyesség, ami árad a zenénkből, hatalmas útravaló a mindennapokban. Én rendkívül közvetlen, családias hangulatot teremtek az első percektől fogva, mesélek, anekdotázom, s együtt utazunk stílusokon, korszakokon át, varázslatos látványvilággal gazdagítva a zenéket.

– Sokat dolgozik, sok a fellépés – hogy bírja?

– Az elmúlt közel három hónap iszonyú nehéz volt, s még hátravan egy hónap kemény munka. Október elején elkezdődött az új lemezem felvétele, én voltam a producer, a zenei rendező, a hangszerelő, a zeneszerző, és ezek mellett a napi gyakorlás, szervezés, utazás, a nem alvás nagyon sokat kivett belőlem.

– Hol és mikor lesz a következő fellépés, ahol látni-hallani lehet?

– Január 2-án Budapesten, a Kongresszusi Központban nagyszabású újévi koncerttel várunk mindenkit, ahol a most megjelent Sirocco című lemezem vezérdallamait is bemutatjuk. Vendégem lesz Szekeres Adrien, és erre az alkalomra lélegzetelállító, zenére komponált filmek, vizualizációk készültek, amelyek LED-falakon adják vissza a zenék hangulatát.

– Azért sikerül megállni egy kicsit az ünnepekre?

– Nem lesz egyszerű, de aki hozzászokott a napi húsz óra munkához, az meg tudja oldani. Sütök-főzök, együtt lesz a család, legfeljebb ebéd után ők pihennek, én meg megyek ki a stúdióba zongorázni. És ezúton szeretnék áldást, békességet kívánni mindenkinek!

Kapcsolódó Cikkek