2019. január 16., szerda
Gusztáv

Program

Adventi gyertyagyújtás a Szent István-bazilikánál

Hétvégén hivatalosan is elkezdődik az adventi időszak. 2017. december 3-án, 16 órakor az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat gyertyagyújtó ceremóniáján, Snell György püspök atya, a Szent István-bazilika plébánosa és a Szent Jobb őre ünnepélyesen meggyújtja és megáldja a bazilika előtti adventi koszorú első gyertyáját. Ezzel párhuzamosan a belváros ünnepi- és a Szent István téri vásár hatalmas karácsonyfájának fényei is felkapcsolódnak, jelezve az adventi időszak kezdetét.

Az esemény egyik fénypontjának ígérkezik az Adventi Ünnep a Bazilikánál karácsonyi vásár idei újdonsága, a sötétedés után minden egész órában induló káprázatos 3D kisfilm hivatalos bemutatója, melyen nyolc grafikus, három hónapon át dolgozott. A kisfilmet olyan speciális technikával gyártották le és olyan különleges eszközökkel vetítik le, hogy egy, a 3D mozikban megszokott vizuális élményt kapjanak a látogatók, ám ezúttal szabadtéren. Négy nagy teljesítményű lézerprojektor sugározza majd a karácsonyi mesét a bazilika 44 méter magas és 1000 négyzetméteres “vásznára”, ami világviszonylatban is egyedülállónak számít.


Snell György püspök atya a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget tartja fontosnak az adventi időszakban, mégsem bánja, hogy a szakrális Szent István téren ilyenkor vásároznak az emberek. Ennek egyébként történelmi hagyományai vannak, hisz a templom és a piac is általában a települések főterén álltak, így az egyház szemében is elfogadhatóvá tette a vásári forgatagot az elcsendesedés időszakában. Az advent ugyanis visszafogott várakozás az Úr eljövetelére (adventus Domini). Az adventi koszorún a gyertyák a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt szimbolizálják. A két lilát egy rózsaszín gyertya követi a koszorún, majd az utolsó lila gyertyát gyújtjuk meg advent negyedik vasárnapján, a december 25-ét megelőző utolsó vasárnapon.

Kapcsolódó Cikkek