EUR: 319,55 Ft
CHF: 282,27 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb XI.kerület

Árváknak sütöttek mézeskalácsot

Katonai árváknak és az újbudai gyermekotthon fiataljainak sütött mézeskalácsot Borbás Marcsi televíziós műsorvezető és Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője. A rendezvényt a farkasréti Auguszt cukrászdában tartották.

Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője úgy döntött, életében először mézeskalácsot süt, hogy megédesítse a napjait azoknak a gyerekeknek is, akik kénytelenek az adventi időszakot szüleiktől távol tölteni.


Ezt sütötte ki Borbás Marcsi és Simicskó István! (Fotó: ujbuda.hu)

– Csak a Jóisten képes nagyot alkotni. Mi, emberek csak apró, kicsi dolgokat tudunk tenni embertársainkért. Ha ezeket szeretettel tesszük, akkor felértékelődik a cselekedetünk jelentősége. Ez a közösségi élet alapja, ez ad igazi értelmet a földi életünknek – fogalmazott a politikus, aki Borbás Marcsi televíziós műsorvezetőt hívta segítségül a sütéshez. A gasztroangyal örömmel vállalta a feladatot, hogy süssön az őrmezei Kossuth Lajos Gyermekotthon lakóinak és katonai árváknak, azoknak a gyerekeknek, akiknek szülei katonák voltak és meghaltak.

Újbudás kötényben készült a mézeskalács tészta Farkasréten az Auguszt konyhájában (Fotó: ujbuda.hu)

– Remélem, a gyerekek, akik ezt megkapják, érezni fogják, milyen sok szeretettel és jókedvvel készítettük nekik a süteményeket – mondta Borbás Marcsi, aki sütés közben elárulta, hogy szenteste sem Simicskóék asztaláról, sem az övékről nem hiányozhat a halászlé és a bejgli.


A mézeskalácsokat gondosan ki is díszítették (Fotó: ujbuda.hu)

 

A tökéletes mézeskalács – az Auguszt cukrászda receptje

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál víz
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, citromhéj, narancshéj

Elkészítése: A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, addig, amíg össze nem áll a tészta. Vizet csak akkor adjunk hozzá, ha a tészta nem egységes. Az összeállt masszát pihentessük egy napig a hűtőben. Másnap vegyük elő, nyújtsuk kb. fél centi vastagságúra, majd karácsonyi kiszúróformákkal szaggassunk figurákat belőle. Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük 7-8 percig.

Ha elkészült, díszítsük glazúrral: egy tojásfehérjét 15-20 deka átszitált porcukorral keverjünk össze, és ezt a mézeskalácsra habzsákból kinyomva rajzoljunk mintát. Ha szeretnénk, díszíthetjük még cukrokkal, dióval, csokival. Az elkészült mézeskalácsot tegyük egy fémedénybe, nagyjából három napon belül megpuhul.

 

Kapcsolódó Cikkek