2019. március 26., kedd
Emánuel

Belföld

Az első világháborúban elesettek egyszerre hősök és áldozatok

Mórágy, 2017. december 2., Szombat (MTI)- Az első világháborúban elesett katonák egyszerre voltak hősök és áldozatok – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton a Tolna megyei Mórágyon.

Potápi Árpád János a település felújított, első világháborús emlékművénél tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: “a katonák hősök voltak, mert a hazájukért harcoltak és haltak meg, nekik köszönhetjük, hogy a magyar név nem a gyávaság, a megfutamodás, hanem a soha fel nem adás, a hősiesség szinonimája lett”. Ugyanakkor áldozatai voltak egy olyan korszaknak, amely a végül a vesztes államok részére súlyos következményekkel járt, és egy olyan háborúnak, amely átrajzolta Európa és hazánk térképét – tette hozzá.


A politikus azt mondta: több millió magyar idegen országba került anélkül, hogy egy utcányit is átköltözött volna, az ott álló emlékműveknek és a magyar embereknek sokszor kellett és kell a mai napig ellenállniuk a hatalom rombolásának.

Sok évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a magyar nemzet határokat átívelő egységéről, minden magyar iránti felelősségről beszélhessünk – emelte ki.


“Mi magyarok határon innen és túl együtt eleveníthetjük fel a hőstetteket, együtt élhetjük meg hőseink tiszteletét” – mondta.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma 1,3 milliárd forinttal járult hozzá 174 magyarországi emlékhely megújulásához; a mórágyi emlékmű felújítását csaknem egymillió forinttal támogatta az intézet. A nemzetpolitikai államtitkárság a külhoni emlékművek felújítására hirdetett pályázatot, amelynek első körében 83 határon túli emlékhely újult meg több mint százmillió forintból – fűzte hozzá.

A magyar vonatkozású emlékhelyek méltó gondozásával “itthon és a határokon túl méltón tudunk emlékezni mindazokra, akik értünk küzdöttek és életükkel fizettek a küzdelemben” – mondta.

Kitért arra is, hogy a hősök emlékének megőrzését előíró, 1917-es törvény alapján Tolna megye 59 településén 61 emlékhelyet hoztak létre. Az 1926-ben felállított mórágyi fekete márvány obeliszk 43 német nemzetiségű elesett katonának állít emléket.

Kapcsolódó Cikkek