2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Az új cseh kormányfő pénzt ajánl a menekültkvóták teljesítése helyett

Andrej Babis, az új cseh kormányfő kész 200 millió cseh koronát (2,4 milliárd forint) felajánlani az Európai Uniónak a migrációs válság rendezésének segítésére, mégpedig abban a reményben, hogy Prága így elkerülheti a menekültkvóták elutasítása miatt Csehország ellen indított kötelezettségszegési eljárást – írta a Hospodarske noviny című cseh liberális gazdasági lap pénteki számában.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy új szakaszba lépteti, az Európai Bíróság elé utalja a Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, mert ez a három ország nem hajlandó teljesíteni a menekültek elosztásáról hozott uniós határozatot. Babis aznapi reagálásban elmondta: tárgyalni kíván az Európai Bizottsággal, hogy az vonja vissza vonatkozó beadványát. Babisnak miniszterelnökként ez lesz az első külföldi útja.


A Hospodarske noviny szerint Babis elődjénél, Bohuslav Sobotka kormányfőnél is hangsúlyosabban fogja majd ellenezni a menekültügyi kvótákat az EU-tagországok miniszterelnöki találkozóján, amelyet december 14-én és 15-én tartanak Brüsszelben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek