EUR: 326,81 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Külföld

Babis: Az EU ne gyakoroljon nyomást, mert a szélsőségesek malmára hajtja a vizet

Andrej Babis cseh miniszterelnök-jelölt szerint az Európai Uniónak nem kéne nyomást gyakorolnia a csehekre amiatt, hogy nem akarják befogadni a menedékkérőknek, mert ez a szélsőséges pártok erősödéséhez vezethet az országban.

Babis arra reagált, hogy az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, új szakaszba lépteti, az Európai Bíróság elé utalja a Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, mert ez a három ország nem hajlandó teljesíteni a menekültek elosztásáról hozott uniós határozatot.


A politikus megismételte Prága ezzel kapcsolatos hivatalos álláspont.

“A (Európai) Bizottság bármelyik pillanatban visszavonhatja a keresetet. Tárgyalnunk kell erről, javaslatot kell tenni különféle modellekre, például határellenőrzésre vagy más országok megsegítésére. Mi nem akarunk menekülteket” – mondta Babis a Pravo című napilapban szombaton megjelent interjúban.


“Az EU-nak meg kell értenie, hogy ha nem fogja meghallgatni a javaslatainkat, akkor nőni fog az olyan pártok befolyása, mint a (német) AFD vagy a (cseh) SPD, amelyek stratégiája tulajdonképpen az EU tönkretétele” – mondta Babis.

Andrej Babist szerdán nevezték ki kormányfőnek, de felhatalmazást a brüsszeli tárgyalásokra hivatalosan csak december 13-án kap, amikor Milos Zeman államfő kinevezi az új cseh kormányt. Az EU csúcstalálkozóját december 14-én és 15-én tartják Brüsszelben, és azon már Babis képviseli majd Csehországot.

Az EU és NATO-ellenes cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia-SPD és a kommunisták az első parlamenti üléseken többször támogatták szavazataikkal a Babis vezette jobbközép ANO mozgalom kezdeményezéseit, cserébe pedig parlamenti bizottsági helyeket kaptak, ezért felmerült a gyanú, hogy van valamilyen háttérmegállapodás köztük. Babis azonban a Pravónak nyilatkozva megismételte, hogy semmilyen alkut nem kötött velük.

A 200 tagú cseh parlamenti alsóházban a jobbközép ANO mozgalomnak 78 képviselője van. Miután szinte senki sem kíván koalícióra lépni az ANO-val, Babis kisebbségi kormányt tervez. Azt mondta, hogy a következő napokban és hetekben újra tárgyalni kíván a parlamenti pártokkal kormányának támogatásáról vagy “megtűréséről”. Sajtóértesülések szerint a kisebbségi kormányának 15 tagja lesz, és az ANO mozgalom tagjain kívül több tárcát párton kívüli szakemberek fognak vezetni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: A jég fogságában

  A nap képe: A jég fogságában

  Az űrből is látható az a jéghegy, amely veszélyesen közel sodródott egy grönlandi faluhoz. Az Európai Űrügynökség (ESA) kedden hozott nyilvánosságra egy képet, amely az óriási jéghegyet ábrázolja Innaarsuit partjainál.

 • Órákat gyalogolt, hogy ne késsen az első munkanapján

  Órákat gyalogolt, hogy ne késsen az első munkanapján

  Az alabamai Walter Carr az első munkanapjára készült, amikor autója felmondta a szolgálatot. A balszerencsés helyzetet tetőzte, hogy egyik ismerőse sem tudta bevinni, így gyalog indult el 32 kilométerrel arrébb található új munkahelyére, ugyanis Walter nem akarta már az első napját kihagyással indítani.

 • Netanjáhú: A magyar zsidók félelem nélkül élnek

  Netanjáhú: A magyar zsidók félelem nélkül élnek

  Azonos módon látják a 21. század néhány kérdését az izraeli miniszterelnökkel, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem kérdését és a modern kori antiszemitizmus problémáját – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahúval közösen tett sajtónyilatkozatában.