EUR: 317,92 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Békéscsaba

Békéscsabai legenda a Jókai színpadán

December első napján új darabot mutatott be a Jókai Színház, amely a reformáció 500. évfordulójáról emlékezik meg. A Szellemúrnő Seregi Zoltán rendezésében Békéscsaba egyik régi legendáját dolgozza fel, a munkálatokban a hitelesség megőrzése érdekében Kutyej Pál evangélikus lelkész is részt vett.

A Békéscsaba külvárosában található Kastély utcáról mára már csak alig páran tudják, hogy a környéken valaha az Ábrahámffy család kastélya állt, és a rokonság küzdelme folytán porig égett. Állítólag azóta is a környéken kószál a „Szellemúrnő”, Ábrahámffy Katalin, és a lánya, Zsófia. Ez a történet már 470 éves.


1541-ben Ábrahámffy Katalin (a darabban Ábránfy) útra kel Wittenbergába, ahol a lánya, Zsófia a híres „Fekete Kolostor”-ban tanul, mert hírét vette, hogy a lány veszélyben van. A történet Luther idejében játszódik, a katolikus egyház visszaél hatalmával, a papság gátlástalan cselekedeteiről szól minden. Az asszony az utolsó pillanatban érkezik, hogy megmentse a lánya tisztességét és elhozza onnan.

Wittenbergában találkoznak Luther Mártonnal, akivel Ábránfy Katalin már régóta levelezik. Az európai erkölcsi állapotok, találkozása Lutherrel arra indíttatják, hogy hazatérve Békéscsabán és környékén megszervezze a reformáció első közösségeit, felépítse az első templomokat. Ebben társa a Wittenbergából velük menekült Anglen esperes, a Fekete Kolostor vezetője, aki szintén szembeszállt a pápai udvarral és elfogatóparancs van érvényben ellene.


Békéscsabán elindulnak a munkálatok, de a családban nem mindenki nézi jó szemmel ezt az új szellemiséget. Ábránfy Imre, Katalin öccse, aki egyszerre a török és a német sereg kémje, megbízást kap, hogy az új tanok elterjedését megakadályozza. Saját érdeke is ezt kívánja, úgy véli, a békéscsabai kastély tulajdonjoga őt illeti. A dráma a XVI. század első felének, azon belül a békési reformációs tevékenységnek állít emléket, annak minden ellentmondásával, szépségével és küzdelmeivel együtt.

A címszerepet Kovács Edit, a főbb szerepeket Papp Barbara, a kaposvári egyetem színész hallgatója, Balázs Csongor, Bartus Gyula, Mészáros Mihály, Katkó Ferenc, Tege Antal és Komáromi Anett alakítja. A díszletet Juhász Katalin, a jelmezeket Vesztergombi Anikó tervezte.

Kapcsolódó Cikkek