EUR: 318,00 Ft
CHF: 280,65 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Külföld

Bemutatták a tokiói állatkertben született kispandát

A nagyközönség is láthatja keddtől a tokiói Ueno Állatkertben fél éve született kispandát, amelyet elsőként válogatott előkelőségek egy 130 fős csoportjának, köztük a tokiói kormányzónak és a kínai nagykövet feleségének mutattak be hétfőn.

A június 12-én világra jött nőstény, Hsziang Hsziang három évtizede az első olyan, Tokióban született óriáspanda, amely életben is maradt.


A kölyök, amely születésekor, 147 grammosan elfért egy tenyéren, mára 12 kilósra nőtt, és már jól láthatóan viseli a felnőtt pandáktól megszokott külsődleges ismertetőjegyeket.

A VIP-személyek – és néhány szerencsés gyerek -, akik elsőként láthatták a kispandát, lelkendezve beszéltek az “energiával teli” állatról, amelyet láttak egyebek közt fára mászni és szájában bambusszal.


A pandakölyök öt évvel azután született, hogy a 11 éves anyaállat, Sin Sin és párja, Zsi Zsi előző bocsát párnaposan halva találták. Annak idején az egész ország ünnepelte a ritka eseményt, a természetes módon fogant kölyök azonban hat nap után tüdőgyulladásban elpusztult.

Sin Sin és Zsi Zsi a közönség állandó kedvence azóta, hogy 2011 februárjában Kínából Tokióba érkeztek. A pandapár akkor némi vigaszt nyújtott a japán közvéleménynek az előző hónap pusztító földrengése után.

Az újabb kispanda nevét, amely kellemes illatot jelent, a lakosság által javasolt 322 ezer név közül választották ki.

Hogy megóvják az állatot a túl nagy stressztől, erősen korlátozzák a látogathatóságot. Hsziang Hsziang naponta csak 2 és fél órán át “fogad látogatókat”, naponta legfeljebb 2000, sorsoláson kiválasztott ember nézheti meg, a látogatók 400 ötfős csoportban mehetnek oda hozzá, és mindenki csak 1-2 percig nézheti.

Az állatkert közlése szerint eddig 247 ezren regisztráltak a bocs megtekintésére, a hosszabban várakozni kényszerülők egyelőre videokamerán keresztül nézhetik meg a csintalan jövevényt.

A tokiói állatkertben legutóbb 1988-ban született olyan óriáspanda, amely legalább olyan hosszú ideig életben maradt, mint Hsziang Hsziang. Amikor 29 éve a Jü Jü nevű hathónapos nőstényt először bemutatták a nagyközönségnek, 12 ezer látogató özönlötte el az állatkertet.

Egy japán közgazdász számításai szerint Hsziang Hsziang 66 milliárd forintnak megfelelő hasznot hozhat a helyi gazdaságnak.

Kapcsolódó Cikkek