2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Veszprém

Biztonságban advent idején

Idén is fokozott figyelmet fordítanak a rendőrök és a polgárőrök az adventi időszakban frekventált területekre.

A biztonságunkra figyelő szervezetek célja, hogy jelenlétükkel elrettentsék azokat, akik bűncselekmények elkövetésében gondolkoznak, és tájékoztassák a lakosságot arról, hogyan előzhetik meg, hogy áldozatokká váljanak.


Már jelenlétükkel is segítenek megelőzni a bajt a rendőrök és polgárőrök (fotó: Domján Attila)

Az adventi időszakban nagy tömegeket vonzanak az olyan helyszínek, mint a belvárosi karácsonyi vásár, a bevásárlóközpontok vagy a vásárcsarnok. A zsúfoltság kedvez a zsebtolvajoknak, de jelentősen csökkenthetjük a kockázatot, ha megfogadjuk a minden évben gyakran hallott tanácsokat: mindig figyeljünk a táskánkra; pénzünket, iratainkat lehetőleg nehezen hozzáférhető helyen, például a kabátunk belső zsebében tartsuk; és ne vigyünk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt, ahol lehet, inkább kártyával fizessünk!

A rendőrség tájékoztató kampányában a négy adventi héten négy különböző témára hívják fel a karácsonyi vásárban nézelődők figyelmét, az áldozattá válás elkerülése mellett foglalkoznak például a közlekedésbiztonsággal is: az ünnepek előtti hetekben megnő a forgalom az utakon, ugyanakkor a körülmények is egyre téliesebbé válnak (a köd több balesetet is okozott megyénkben az elmúlt napokban). De nem csupán menet közben kell óvatosnak lenni: a parkolóban sem vagyunk biztonságban. Sokan teszik be táskájukat az utastérbe, miközben a csomagtartóba pakolnak, ez azonban ideális lehetőség a tolvajoknak, akik pillanatnyi figyelmetlenségünket kihasználva halászhatják ki értékeinket a kocsiból.


Könnyen figyelmetlenné válhatunk az ünnepi forgatagban (fotó: Domján Attila)

A rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak az adománygyűjtőkre is, az elmúlt években ugyanis többször is találkozhattunk olyanokkal, akik jogtalanul, az általuk hivatkozott szervezetek tudta nélkül gyűjtöttek pénzt a belvárosban. (Ha valóban segíteni akarunk, érdemes a támogatni kívánt szervezet központi telefonszámán, e-mail-címén, weboldalán érdeklődni arról, milyen formában tehetjük ezt meg úgy, hogy valóban oda kerüljön a pénzünk, ahova szánjuk.)

De nemcsak a vásárlóknak kell odafigyelniük: veszélyben vannak a kereskedők is, hiszen amíg ők a vásárlókkal foglalkoznak, a szemfüles tolvajok lecsaphatnak az ő értékeikre is.

A rendőrség tájékoztató üzeneteit az egyenruhások szórólapokon osztogatják majd a következő hetekben a frekventált helyeken, emellett a Kossuth utcai Tourinform-irodánál futófénnyel is figyelmeztetik a vásárlókat, valamint időnként a hangosbemondó is tájékoztatást ad.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.