EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb IX.kerület

Boldog születésnapot, Ferencváros!

Immár hagyományosan a Ferencváros Napján, gálaműsor keretében adták át kerületünk kitüntetéseit. Ferencváros ezen a napon ünnepelte névadásának 225. évfordulóját is. A jeles alkalomból a több mint félezer látogató befogadására képes Nemzeti Színházban tartották az ünnepséget.

A gála műsorszámai Ferencváros 1792 óta íródó történelmének nagy pillanatait és nagy alakjait éppúgy megidézték, mint a 225 év során zenében, versben, valamint elbeszélésben megörökített ferencvárosi életérzést és természetesen a Fradi történetét is.


Bácskai János polgármester is mondott beszédet a 225 éves Ferencváros alapításának napja alkalmából tartott díszünnepségen (MTI Fotó: Soós Lajos)

–- Mint láthatjuk, Ferencváros elmúlt 225 éve – ez a kilenc emberöltő – tele van történelemmel, humánummal, kultúrával – utalt köszöntőjében a gálaműsorban látottakra Bácskai János polgármester. – Kerületünk sok mindenben elsőnek mondhatja magát, tele van csodálatos építészeti emlékekkel, számos iskola, egyetem otthona, sok művész és tudós lakhelye volt az idők során. Történetében megkerülhetetlen a 118 éves Fradi és a 80 éve elhunyt József Attila – mondta a polgármester, aki emlékeztetett, örömteli és ritka esemény ez abból a szempontból is, hogy Ferencváros valamennyi testvérvárosa, az egyaránt a trianoni határokon kívül rekedt Beregszász, Királyhelmec, Magyarkanizsa és Sepsiszentgyörgy polgármestere is egyszerre vendégeskedik nálunk ezen a szép ünnepen.

Szőke István az FTC örökös tagja Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át (MTI Fotó: Soós Lajos)

– Budapest fejlődése elképzelhetetlen Ferencváros fejlődése nélkül – mondta köszöntőjében Tarlós István főpolgármester, aki kitért az elmúlt évek során közös erővel véghezvitt fejlesztésekre, köztük a szociális városrehabilitációra, a Nehru part felújítására és a Bakáts tér közeljövőben megvalósuló megújítására.
Az ünnepségen Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Antal Árpád, Ferencváros testvérvárosa, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Zila Péter, a Nagyvárad téri Református Gyülekezet lelkésze, Keresztes Kristóf, az FTC kajak-kenu szakosztályának ifjú kajaksprintere, Kerek András, a Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatóhelyettese, valamint Szőke István, az FTC örökös bajnok labdarúgója.


Demjén Ferenc Kossuth-díjas énekes, dalszövegíró és basszusgitáros kapta a Ferencváros díszpolgára címet (MTI Fotó: Soós Lajos)

Pro Urbe Ferencváros díjat kapott  a Károli Gáspár Református Egyetem, Szencz Mátyásné óvodapedagógus, a Kerekerdő Óvoda vezetője, valamint a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola Kórusa.
A Ferencváros díszpolgára címet a 18 éve kerületünkben élő Demjén Ferenc „Rózsi”, generációk kedvence, hazánk egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb könnyűzenei szerzője, előadója vehette át.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.