2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Büntetné Magyarországot az EP-képviselő

„Zsebbe vágóan” büntetné azokat a tagországokat Ana Gomes portugál szocialista EP-képviselő, akik nem fogadnak be migránsokat. A Soros György szövetségeseinek listáján is szereplő politikus keményen nekiment Magyarországnak.

– Óriási kárt okozott az emberiességnek az a hozzáállás, amit egyes európai kormányok, köztük a magyar kormány is tanúsított ennek az óriási humanitárius válságnak a kapcsán, amivel két éve kellett szembenéznünk – nyilatkozta Ana Gomes portugál szocialista európai parlamenti (EP) képviselő az M1 Híradónak Brüsszelben.


Szerinte „tárt karokkal” kellett volna fogadnunk a szerinte többségében szír menekülteket (sok migráns szírnek mondta magát, miközben a papírjaikat tömegesen dobálták el, hogy nehezebben lehessen azonosítani őket – a szerk.) és szét kellett volna osztani a tagországok között.

Ana Gomes „különösen Orbán úr kormányát” hibáztatja a kialakult helyzetért. Szerinte nem a kötelező migránskvóta volt eleve elhibázott, hanem a magyar kormány reakciója. – Orbán úr volt a legdühödtebb bírálója ennek a szolidaritási mechanizmusnak. Ezek a reakciók is okozták, hogy nem működött jól a rendszer – mondta.


A riporter kérdésére, miszerint most miért kell bevezetni egy olyan rendszer helyett egy másikat, ami a migránsok hasonló áthelyezésén alapul, Ana Gomes azt válaszolta: mert a dublini rendelet nem kínált megoldásokat válsághelyzetekre. A szocialista képviselő ráerőszakolná a migránsokat Magyarországra is.

Arra a kérdésre, hogy büntetést érdemelnek-e azok a tagországok, amelyek nem akarnak részt venni a menekültek áthelyezésekben, Anna Gomes így felelt:

– Ha egy tagország nemet mond, annak következményei kell, hogy legyenek. A következményeknek akkor van meg a hatásuk, ha zsebbe vágóak – fogalmazott az EP-képviselő. Mint ismert: a migránsokat befogadni kívánó politikusok nagyon sok alkalommal fenyegetőztek már az uniós támogatások megvonásával.

A Soros György „megbízható szövetségesei között található 226 EP-képviselő egyike, Ana Gomes egyébként „kitalációnak” tartja a migránsokat Európába szállító civil szervezetek és az afrikai embercsempész bandák közötti kapcsolatot.

/Fotó: MTI

Szavait a tények cáfolják. Számos olasz ügyészség vonta ugyanis eljárás alá a civil szervezetek aktivistáit, mert  a vád szerint összejátszottak afrikai bűnbandákkal. Az olasz Catania város ügyésze, Carmelo Zuccaro egyenesen úgy fogalmazott: a szervezetek célja az olasz gazdaság meggyengítése a migránsok ellenőrizetlen bevándorlásának fokozásával.

Idén már 173 ezren érkeztek

Az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) adatai szerint idén novemberig 173 ezer új menedékkérőt regisztráltak az EU-ban. A legtöbben – 112 ezren – Olaszországba érkeztek, főleg afrikai országokból. A Magyarországot is érintő nyugat-balkáni migránsútvonalon az ügynökség szerint idén „viszonylag kevesen” érkeztek a „a térségbeli országok szoros határellenőrzési együttműködésének (például a magyar kerítés – a szerk.) következtében”.

 További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.