EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Csíkszentmihályi: A virtuális játék veszélyes lehet

Túl könnyen elérheti a flowt vagyis a boldogság érzését, aki virtuális játékokkal játszik, ez pedig nem az életre tanítja a gyerekeket – mondta el a Figyelőnek Csíkszentmihályi Mihály. A világhírű kutató, pszichológiaprofesszor a múlt héten a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadást.

Bármilyen tevékenység kiválthatja a flow-élményt, sportolás, művészet, munka vagy a videójátékozás, de a virtuális világ nem valódi flowt eredményez – állítja Csíkszentmiháliy Mihály, a flow-elmélet kidolgozója. A világhírű pszichológus szerint a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. Hozzátette, „sajnos ezek a virtuális, előre elkészített ’élmények’ a gyerekek számára nagyon veszélyesek lehetnek, mert arra tanítják őket, hogy ilyen egyszerűen el lehet érni ezt az érzést, holott ez nem így van”. A kutató szerint nem szabad azzal álltatni a gyerekeket, hogy a világban a boldogságért semmit nem kell tenniük, csak leülni a képernyő elé. Csíkszentmihályi Mihály a Figyelőnek azt mondta, „a gyerekeknek meg kell mutatni, hogy a hétköznapi eszközök és tevékenységek is adhatnak jó impulzusokat”.


A pszichológus professzor szerint a gyerekek számára sokkal hasznosabb, ha olyan játékokat kapnak, amelyek a valóságot és a valódi szerepeket képezik le, azaz megfelelnek a Montessori-elveknek. Csíkszentmihályi hozzátette, nincs a virtuális játékok ellen, de nem szerencsés, ha csak ilyen élményekkel találkozik egy gyermek élete során.

Az interjút teljes változatában a Figyelő legfrissebb számában olvashatja el.

Kapcsolódó Cikkek