2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Diákok ezrei tanulhatnak jobb körülmények között Tolnában

Gyermekek ezreinek oktatásához és egészségmegőrzéséhez biztosíthatóak jobb feltételek Tolnában abból a mintegy 9,5 milliárd forintból, amelyet a megye intézményei eddig elnyertek az Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP) pályázatain – mondta az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szerdán Dombóváron.

Schanda Tamás az egyik nyertes intézményben, a Szent Orsolya Iskolaközpontban e témában tartott sajtótájékoztatón kitért arra: a pénzből 18 köznevelési intézmény újulhat meg. A beruházások lehetővé teszik tantermek, szertárak, tornatermek, sportpályák, étkezők rekonstrukcióját, akadálymentesítését, fűtéskorszerűsítését.


A nyertes pályázatoknak köszönhetően jut forrás tanodák működésére, ismeretterjesztő foglakozásokra, szemléletformáló előadások tartására, étkezéshez szükséges eszközök vásárlására, ivókutakra, fűszerkertek létrehozására is – jegyezte meg.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány határozott célja a tudásalapú társadalom megszilárdítása, amelyhez nélkülözhetetlen az oktatásban a fejlett infrastrukturális háttér biztosítása, és az is, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok hatékony segítséget kapjanak tanulási problémáik leküzdéséhez, a bennük lévő tehetség kibontakozásához, képességeik fejlesztéséhez.


Schanda Tamás szólt arról, hogy a közösségépítés jegyében Tolnában 17 szervezetnek a fiatalok, családok, idősek érdekében tett, társadalmi aktivitásukat, közösségi szerepvállalásukat előmozdító együttműködését is segítik.

Emellett Tolna városában információs és szolgáltató központ nyitásával támogatják a nők munkaerőpiaci helyzetének erősítését, Szekszárd és Dombóvár egészségügyi intézményeiben pedig a betegbiztonság növelését célzó infrastrukturális fejlesztések, képzések lesznek – mondta.

Az államtitkár azt mondta, Tolna megye további EFOP-forrásokra számíthat a jövőben, a pályázatok egy részéről ugyanis még nem született döntés. Úgy vélte, a már megítélt és várható támogatások jelentősen hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, a versenyképesség javításához.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a támogatások nagy segítséget jelentenek az intézmények megfelelő felszerelésének biztosításához, a helyi közösségek megújításához, erősítéséhez.

A politikus kiemelte a több Tolna megyei tanoda működéséhez megítélt, intézményenkénti mintegy 20-30 millió forintos támogatást és azokat az összegeket, amelyeknek köszönhetően tovább javíthatók mindennapos testnevelésórák feltételei.

Kerényi Zsolt, a Szent Orsolya Iskolaközpont igazgatója közölte, az általa vezetett intézmény tanodai programja 30 millió forint támogatásban részesült. A pénz felhasználásával arra törekednek, hogy a tanodába járó 30 gyermekben megtalálják azokat az adottságokat, kompetenciákat, amelyekre építve azok sikeres, boldog felnőttekké válhatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.