2019. január 16., szerda
Gusztáv

Életmód

Egyre több autópálya-matricát vásárolunk alkalmazáson keresztül

Folyamatosan növekszik a Simple applikáción és az online felületen vásárolt autópálya-matricák száma. A legtöbben heti matricát vásároltak, a legnépszerűbb időszakok az év eleje, valamint a nyári iskolai szünet hónapjai.

Van néhány fontos változás, amire érdemes odafigyelni: a 2018-as matricák elővásárlása már december elsején elindult, illetve lesznek új fizetős szakaszok is, így érdemes már ezekkel is számolni a 2018-as utazások tervezésénél.


– Az alkalmazáson és a simple.hu weboldalon keresztül 2016-ban összesen 48 512 matricát váltottak, míg 2017-ben ez a szám már 122 ezer fölé emelkedett – számolt be az eredményekről Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezető igazgatója. – A legtöbb matricát továbbra is a személygépkocsival rendelkezők veszik, de háromszorosára nőtt a motorra és a teherautókra eladott vignetták száma is. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a következő két hónapban további emelkedésre számítunk, hiszen az évesmatrica-vásárlás szempontjából ez a csúcsidőszak – tette hozzá.

Simple_Autopalya_matrica_Infografika


Az OTP Mobil adatai szerint heti matricából fogyott a legtöbb, közel 66 500 darab. A második helyen a 2015-ben bevezetett megyei éves matrica áll, ebből mintegy 33 ezer darabot vásároltak a sofőrök, míg havi matricából több mint 20 ezer fogyott. Az országszerte egész éves használatra jogosító verziót továbbra is kevesen választják, a Simple by OTP appon keresztül vásárlók mindössze hat százaléka ruházott be erre – bár ez is kétszeres növekedés a tavalyi mennyiséghez képest. December elsejétől elindult az autópálya-matrica elővásárlási időszaka, aminek keretében a 2018-ra érvényes éves megyei és országos matricák vásárolhatók meg. Érdemes azonban figyelni, mivel ezek a vignetták csak 2018. január 1-jétől érvényesek. Az idei év hátralévő részére még lehet akár éves megyei matricákat is vásárolni. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kimutatásai alapján a tavalyi matrica-elővásárlási időszakban összesen 76 ezer jogosultságot vásároltak, közel 1,1 milliárd forint értékben. Ezek közül 3300 darabot a Simple alkalmazáson vagy a www.simple.hu oldalon keresztül.  Jövő év január 1-jétől bővülni fog a fizetős útszakaszok száma is, az M85-ös Csornát elkerülő második szakaszával és az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első ütemével.

Kapcsolódó Cikkek