EUR: 333,68 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Ózd

Elérhető közelségben a csatornaberuházás

Tízéves fejezet zárul le városunkban, mivel a kormány biztosította a szennyvízcsatorna-beruházáshoz szükséges összeget Ózd számára. A több milliárd forintos támogatás révén közel 50 kilométer hosszú hálózat épül ki a közigazgatási területen belül, uniós és  állami forrásból.

Az ózdi csatornahálózat építésére irányuló közbeszerzési eljárásban nyertesnek kihirdetett kivitelező ajánlata lényegesen magasabb volt, mint a hatályos szerződésben szereplő támogatás összege. Ezen a ponton megrekedt a projekt, amit a magyar kormány a megítélt többlettámogatás révén aktivizált. A Magyar Közlöny 203. számában megjelent 1901/2017. (XII. 5.) kormányhatározat értelmében a beruházás támogatott műszaki tartalmára eső többlettámogatást a beruházás megkapta. A pályázatban eredetileg elnyert 2 milliárd 428 millió 996 ezer forint 4 milliárd 113 millió 901 ezer forintra emelkedett, amiből a KEHOP 2.2.4-15-2016-00005 számú, „Szennyvízelvezetés és -tisztítás fejlesztése Ózd városában” című projekt támogatott műszaki tartalma valósul meg.


A szennyvíztisztító bővítését már befejezték, a közel 50 kilométer hosszú hálózat építésére hamarosan megkötik a vállalkozói szerződést a kivitelezővel. A projekt megvalósításában társberuházóként részt vesz az Ózd Csatornamű Víziközmű Társulat. Hangonyi Zoltán, a társulat elnöke úgy nyilatkozott: a beruházás befejeztével a társulatnak a lakosság által befizetett 50 170 forint érdekeltségi hozzájárulás összegével el kell számolnia. Ezen a ponton viszont adódik némi vita, hiszen Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára Riz Gábor országgyűlési képviselőnek küldött levelében kiemelte: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 37. § (5) bekezdés alapján szükséges eljárni, miszerint az elszámolási eljárás keretében a víziközmű-társulatnak az alapszabályban foglaltak szerint el kell számolnia a működésére fordított összeggel, valamint a tagok vonatkozásában a beszedett érdekeltségi hozzájárulással. A projekt lezárása után a befizetett összeggel személyenként el kell számolni, de erre akár azt megelőzően is sor kerülhet.

Fotó: Lokál
Útfelbontásokkal jár majd a beruházás

Közel 2800 érdekelt szerepel a projektben, ám az eltelt időben változott a lakható, ivóvízzel ellátott ingatlanok száma az érdekeltségi területen, ezért ez a tétel pontosításra szorul, és ezt a kiviteli terveken is módosítani kell. A szakemberek szerint egyébként megéri rákötni a hálózatra, mert olcsóbb és környezetkímélőbb lesz, mint a szennyvízszippantás.


Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.