EUR: 324,15 Ft
CHF: 278,55 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Egyéb Ózd

Elérhető közelségben a csatornaberuházás

Tízéves fejezet zárul le városunkban, mivel a kormány biztosította a szennyvízcsatorna-beruházáshoz szükséges összeget Ózd számára. A több milliárd forintos támogatás révén közel 50 kilométer hosszú hálózat épül ki a közigazgatási területen belül, uniós és  állami forrásból.

Az ózdi csatornahálózat építésére irányuló közbeszerzési eljárásban nyertesnek kihirdetett kivitelező ajánlata lényegesen magasabb volt, mint a hatályos szerződésben szereplő támogatás összege. Ezen a ponton megrekedt a projekt, amit a magyar kormány a megítélt többlettámogatás révén aktivizált. A Magyar Közlöny 203. számában megjelent 1901/2017. (XII. 5.) kormányhatározat értelmében a beruházás támogatott műszaki tartalmára eső többlettámogatást a beruházás megkapta. A pályázatban eredetileg elnyert 2 milliárd 428 millió 996 ezer forint 4 milliárd 113 millió 901 ezer forintra emelkedett, amiből a KEHOP 2.2.4-15-2016-00005 számú, „Szennyvízelvezetés és -tisztítás fejlesztése Ózd városában” című projekt támogatott műszaki tartalma valósul meg.


A szennyvíztisztító bővítését már befejezték, a közel 50 kilométer hosszú hálózat építésére hamarosan megkötik a vállalkozói szerződést a kivitelezővel. A projekt megvalósításában társberuházóként részt vesz az Ózd Csatornamű Víziközmű Társulat. Hangonyi Zoltán, a társulat elnöke úgy nyilatkozott: a beruházás befejeztével a társulatnak a lakosság által befizetett 50 170 forint érdekeltségi hozzájárulás összegével el kell számolnia. Ezen a ponton viszont adódik némi vita, hiszen Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára Riz Gábor országgyűlési képviselőnek küldött levelében kiemelte: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 37. § (5) bekezdés alapján szükséges eljárni, miszerint az elszámolási eljárás keretében a víziközmű-társulatnak az alapszabályban foglaltak szerint el kell számolnia a működésére fordított összeggel, valamint a tagok vonatkozásában a beszedett érdekeltségi hozzájárulással. A projekt lezárása után a befizetett összeggel személyenként el kell számolni, de erre akár azt megelőzően is sor kerülhet.

Fotó: Lokál
Útfelbontásokkal jár majd a beruházás

Közel 2800 érdekelt szerepel a projektben, ám az eltelt időben változott a lakható, ivóvízzel ellátott ingatlanok száma az érdekeltségi területen, ezért ez a tétel pontosításra szorul, és ezt a kiviteli terveken is módosítani kell. A szakemberek szerint egyébként megéri rákötni a hálózatra, mert olcsóbb és környezetkímélőbb lesz, mint a szennyvízszippantás.


Kapcsolódó Cikkek

 • 2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  Jövőre 135 milliárd forintot fordítanak az összesen 3500 milliárdos Modern városok programra, és megkezdődik a Modern falvak program végrehajtása is – jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.