EUR: 317,37 Ft
CHF: 279,51 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Elképesztő az emberek bizalma

Ez az év az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és az egészségpénztáraknál leginkább a tagokról szólt. A pénztártagok egyértelművé tették, hogy rendkívül megbízhatónak tartják az egészségmegőrzésükhöz és az anyagilag biztos nyugdíjas éveikhez kulcsfontosságú pénztári megoldásokat. Erről beszélt lapunknak dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak évről évre bizonyítják, hogy remekül kezelik a tagok pénzét, a nyugdíjra szánt összegek folyamatosan gyarapodnak, emellett milliószámra finanszírozzák a tagok által igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Az idei év mégis rendhagyó volt.


Dr. Kravalik Gábor lapunknak elmondta, hogy bár az egész éves eredményekre még várni kell, de az első kilenc hónap alapján továbbra is remekelnek a pénztárak. Az ÖPOSZ-szal együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egy tagra jutó átlagos vagyon 11 százalékkal, 1,18 millió forintra nőtt. Az egészségpénztárak pedig kilenc hónap alatt 4,5 millió alkalommal finanszírozták a tagjaik által igénybe vett egészséggel összefüggő és önsegélyező szolgáltatásokat, esetenként átlagosan 5500 forint értékben.

„Nemcsak a kiváló eredmények miatt volt kiemelkedő ez az év, hanem azért is, mert az egyéni befizetéseknél hatalmas emelkedést tapasztaltunk. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a harmadik negyedévben 17 százalékkal, az egészség- és önsegélyező pénztáraknál pedig 45 százalékkal nőtt a beérkező egyéni tagdíjak mértéke. Nekünk ez azt mutatja, hogy erősödik a tudatosság, és elképesztő az emberek pénztárakba vetett bizalma” – tette hozzá Kravalik Gábor.


A szövetség elnöke beszélt arról is, hogy a pénztári tagság mindenki számára az egyik legjobb alternatívát jelenti a takarékoskodásra, az öngondoskodásra, mivel a pénztárak segítik az egészség megőrzését, emellett általuk a tagok biztosabb anyagi helyzetet teremthetnek idős korukra.

A takarékoskodást pedig érdemes minél előbb elkezdeni, még azoknak is, akik eddig nem léptek be egyetlen pénztárba sem. Kravalik Gábor szerint az év vége jó alkalom ahhoz, hogy az emberek csatlakozzanak a jelenleg 2 millió embert tömörítő pénztári tagsághoz. Növekedésre van tér: az ÖPOSZ felmérése szerint a magyar munkavállalók 70 százaléka tartja fontosnak az öngondoskodást, 60 százalékuk azonban nem tagja egyetlen pénztárnak sem. Annál is meglepőbb mindez, mert a lakosság megtakarítási céljainak ötös toplistáján az első négy célra az egészség- és önsegélyező, az ötödik célra pedig a nyugdíjpénztárak nyújtanak egyszerű, rugalmas és államilag is támogatott megoldást. A pénztári öngondoskodás mellett – bár erről sokan nem is tudnak – ugyanis nagyon lényeges érv, hogy állami támogatás, azaz adó-visszatérítés jár az egyéni befizetések után. Akik év végéig egyéni befizetéssel gyarapítják a pénztári számlájukat, akár meglévő tagok, akár új belépők, azok 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek.

Nyugodt jövő mint karácsonyi ajándék

Kiemelt jelentőségűek az év utolsó hetei a családok számára a karácsony és az ajándékozás miatt, ami remek alkalmat ad arra, hogy valóban hasznos, tartós ajándékkal lepjük meg szeretteinket vagy akár magunkat. Adhatunk ilyenkor egészséget vagy nyugodtabb, biztosabb jövőt is, ha megkezdjük a takarékoskodást a pénztárakon keresztül.

A karácsony békességről, meghittségről, szeretteinkről szól elsősorban. Sokan jelentős összegeket költenek ajándékozásra is. Egy felmérés szerint a magyarok tavaly átlagosan 40 ezer forintot szántak erre, és idén sem várható kisebb kiadás karácsonyra, köszönhetően annak is, hogy a nettó fizetések közel 13 százalékkal emelkedtek. Az ajándékvásárlásnál mindig érdemes tartós, hosszú távra szóló dologra költeni a pénzt, és nemcsak szeretteinkre, de saját magunkra is gondolni.

Ajándékozhatunk egészséget családtagjainknak vagy magunknak, de nyugodtabb jövőt is, mégpedig oly módon, hogy megkezdjük vagy fokozzuk az egészségpénztári vagy önkéntes nyugdíjpénztári takarékoskodást. Ma már egyre többen igyekeznek ily módon takarékoskodni. Az egészségpénztárakhoz befizetett összegekből ugyanis akár azonnal értékes ajándékokkal (például vérnyomásmérővel, babaápolási termékekkel, szemüveggel) is meglephetjük szeretteinket vagy magunkat, a nyugdíjcélra félretett pénzzel pedig a jövő karácsonyait és mindennapjait tehetjük szebbé, könnyebbé.

Annál is inkább érdemes most lépni, mert – bár sokan nem is tudnak róla – az állam adó-visszatérítés formájában támogatást nyújt az önkéntes pénztári tagsághoz. Ha idén december 29-ig az ajándékvásárlásra szánt pénz egy részét inkább félretesszük az egészségünk megőrzésére vagy biztonságosabb nyugdíjas éveinkre, akkor adó-visszatérítés formájában igényelhetjük a befizetett pénz 20 százalékát (maximum 150 ezer forintot). Azzal, hogy „jövőt”, tehát egészségmegőrzést és biztosabb nyugdíjas életet ajándékozunk, ezzel a támogatással megtöbbszöröződnek az ajándékok.

Kapcsolódó Cikkek