EUR: 317,84 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb XIII.kerület

Elment a jóságos doktor bácsi

Elhunyt Gömöry Géza gyermekgyógyász, sok gyermek, időközben már felnőtt szülő Gömöry doktor bácsija. Közel négy évtizednyi gyógyító tevékenység után távozott végleg közülünk, de jóságos-mosolygós tekintete, biztonságot-bizalmat árasztó hangja, a mindig segítő, melegszívű doktor bácsi emléke és példája itt marad.

Gömöry Géza 1941. június 20-án született Budapesten, polgári családban. Az I. kerületben nőtt fel, a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett. Orvosként diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1966-ban. Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosként végzett 1970-ben. Kötelező gyakorlatát a Fővárosi László Kórházban teljesítette, ahol 1970–1972 között segédorvosként dolgozott. 1972-ben került a Nagytétényi úti gyermekorvosi rendelőbe körzeti gyermekorvosnak. 2009-ig megszakítás nélkül látta el ezt a feladatát, egy idő után főorvosként, majd kerületi szakfelügyelő főorvosként. Munkáját 2009-ben a XXII. kerületi önkormányzat Egészségügyért Díjjal ismerte el. Több mint tíz éven keresztül – a helyi szervezet elnökeként – aktívan részt vett a Magyar Vöröskereszt XXII. kerületi szervezetének munkájában is. Már praktizáló gyermekorvosként kapcsolódott be a kerületi tanuszodában a csecsemő- és kisdedúszás programba. Megszerezte a segédedzői képesítést, és eleinte asztmás gyermekek úszásoktatásával foglalkozott. 1986–1987-ben a Budafok-Tétényi Művelődési Ház tanuszodájában dr. Gömöry Géza és Karsay Ferenc közösen kezdték el a csecsemőkkel való foglalkozást, 1993-ban létrehozták a Bébiúszás-oktatók Első Országos Egyesületét, amelynek keretében oktatott is.


– Elhunyt dr. Gömöry Géza. Budafok-Tétény díszpolgára, atyai jóbarátom. Nehéz lesz nélküle. Isten nyugtassa! Nagyon jó ember volt – írta Karsay Ferenc polgármester Facebook-bejegyzésében.

A doktor úr élethivatása, a gyermekek gyógyítása mellett aktívan részt vett lakókörnyezete, az ott élő emberek életkörülményeinek jobbá tételében is. A nagytétényi Metallochemia környezetszennyezésének feltárásában és a terület rehabilitációjában ugyancsak fontos szerepet vállalt magánemberként, majd 1998–2002 között önkormányzati képviselőként. Amíg egészségi állapota engedte, nyugdíjba vonulása után is praktizált, helyettesítette a kollégákat, szó szerint amerre járt, gyógyított.


Halála előtt három nappal még a jól ismert kedves, biztonságot adó hangján, örömmel fogadott minket, és a kórházi ágyon is a csecsemők körül jártak a gondolatai.

Gömöry doktor bácsi babaúszást is oktatott (Fotó: Mészáros Péter)

„Méltatlannak tűnik a helyzet, amikor az ember itt fekszik tehetetlenül és kiszolgáltatottan, de ha úgy vesszük, a csecsemőnek is méltatlan az állapota. Végül is meg lehet szokni…”

Kapcsolódó Cikkek