2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Extra

Erdei Zsolt: Vilikében az édesanyámat látom

Erdei Zsolt úgy érzi, családja Vilmoska érkezésével lett teljes. Nagyfia, Viktor egyre jobban teljesít az iskolában és igazi nagytestvérként van jelen húga, Gréti és kisöccse, Vilmos életében. Réka és Zsolt pedig úgy döntöttek, nem vállalnak több babát, félnek, hogy újra át kell élniük a koraszülés körüli szívszorító nehézségeket.

Madár és párja, Réka, nagycsaládosként várják az idei karácsonyt. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke azonban azt mondja, sokszor elfárad a teendőkben, ám ennél elégedettebbnek még sosem érezte magát. Vilike, aki koraszülöttként jött világra, mára már behozta a lemaradást, azonban egyre többet betegeskedett az utóbbi időben, majdnem kórházba is került emiatt.


Erdei Zsolt és családja (Fotó: Máté Krisztián)

– Gréti elkezdte az óvodát, ő is hazahoz mindenféle vírust és bacit, amit Vilike immunrendszere még nem tud olyan ügyesen legyőzni. Legutóbb asztmatikus rohamot kapott, nagyon megijedtünk, egyből kórházba vittük. Bent is akarták tartani a klinikán, de szerencsére saját felelősségre elhozhattuk és már szépen javul. Napi négy alkalommal kell inhalálnia. Mindent megteszünk érte, féltjük-óvjuk, de a kisfiam hatalmas harcos, mindent legyőz – mesélte büszkén Madár, aki tart attól, hogy Vilikénél gyerekkori asztma is kialakulhat. – Elvileg a mostani rohamokból még nem lehet megállapítani, hogy asztmás lesz-e. Mindenesetre nagyon megijedtünk, hogy nem kapott rendesen levegőt, ezért is vittük azonnal kórházba. Viktornak is és nekem is volt gyerekkori asztmám, remélem, Vili megússza ezt. A fiúk ki tudják nőni, de jobb lenne, ha legalább ezzel nem kellene megküzdenie.

Madár kisfia és kislánya, Gréti is koraszülöttek voltak. Gréti 2014-ben, hét hónapra érkezett, mindössze 900 grammos súllyal, idén májusban Vilike szintén hét hónapra, 1480 grammal született, de két héttel később jött világra, mint nővére. Vilmoska légzését egy ideig gépek segítették és szondán keresztül táplálták, de szerencsére gyorsan behozta a lemaradást. Zsolt azt mondja, Vilike éppen a megpróbáltatások miatt édesanyjára emlékezteti.


– Történjen bármi, Vilike szinte mindig mosolyog, éppen olyan jó kedélyű, mint anyukám volt. Néha úgy érzem, anyu Vilikében született újjá. amikor belenézek mélyen a szemébe, őt látom benne. Remélem, hogy figyeli őt fentről, és onnan vigyáz rá – mondta kissé meghatottan Zsolt, aki elárulta, párjával, Rékával megbeszélték, több babát nem vállalnak. – Nem bírnám még egyszer átélni, hogy esetleg egy harmadik baba is koraszülött legyen. Ugyan Vilike két héttel tovább bírta a pocakban, mint Gréti, de Rékának egyszerűen olyan a szervezete, hogy sajnos nem tudja kilenc hónapig kihordani a kicsiket. Szívszorító volt kétszer is ugyanazt átélni, nem mernénk még egyszer ilyen kockázatot vállalni. Így is teljes a családunk, három gyerekkel.

Erdei Zsolt és családja (Fotó: Máté Krisztián)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek