2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Érd

Érdemes hiányszakmát választani

Eseménydús napokon vannak túl az érdi Kós Károly Szakképző Iskola pedagógusai és diákjai. Nyílt napon mutatták be a tanintézményt az érdeklődő fiataloknak és szüleiknek, ezt követte a Nyitott műhelyek című rendezvény – és a sornak ezzel még nincs vége.

Az oktatási intézmény – pontos nevén Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – igazgatója, Dózsa Lajos azonban nemcsak a rendezvények sokféleségére büszke, hanem a résztvevők létszámára is.


– Tavaly is sok érdeklődő volt az iskolát bemutató rendezvényeinken, idén azonban lényegesen több, háromszáz-négyszáz szülő és hetedikes-nyolcadikos gyerek volt kíváncsi intézményünkre.

Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték az iskola tornatermét

– Mi az oka a növekvő érdeklődésnek?


– Több oka lehet, mindenekelőtt a széles képzési paletta. Tizenöt szakmát indítottunk, tizenegyet szakközépiskolai, négyet pedig szakgimnáziumi formában. Sokféleség nyilvánul meg a tanulók életkorában is, mivel felnőttoktatás is van, és a gyakorlati helyszínek ugyancsak meglehetősen változatosak, az üzemektől a kisvállalkozásokig.

Több szakmánál is nélkülözhetetlenek a korszerű irányítástechnikai ismeretek

Felkészült az iskola arra is, hogy lesz, aki három év szakképzés után tovább tanul nappali tagozaton, és érettségi vizsgát tesz, esetleg még egy szakmát elsajátít, szóval sokféle lehetőséget kínálunk.

A műhelyekben a szerszámokat is kézbe vehették a fiatalok

Az autószerelés, és minden, ami autóval kapcsolatos, változatlanul népszerű

– Sokat hallunk mostanában a duális képzésről. Ez hogy valósul meg a Kós Károly iskolában?

– A duális képzés a szakképzés alapja. Ennek keretében a kilencedik év végétől a hallgatók külső helyszínen sajátítják el a gyakorlati tudást. Ez a szakmaspecifikus külső hely lehet étterem vagy cukrászda, kis üzem vagy villanyszerelő-műhely, konyha vagy vendéglő, bármi, a lényeg az, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál legyen akkreditálva.

A konyhai munkával és a tálalással is megismerkedtek az érdeklődők Fotók: www.koskarolyszki.hu

– Vannak olyan szakmák, amelyek művelői egyszerűen eltűntek a munkaerőpiacról. Ezen a helyzeten hogyan tud segíteni a szakképző iskola?

– Többféle megoldást vezettünk be, egyik ilyen lehetőség a felnőttoktatás, amelynek keretében a meglévő szakmája mellé újabb szakmát tanulhat a jelentkező. A fiatalabbak számára pedig, azt gondolom, vonzó lehetőség a tanulmányi ösztöndíj rendszere, amely valamennyi szakmában, a központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelőtől a festő-mázolóig jelen van. Emellett létezik a Szabóky Adolf-ösztöndíj a hiányszakmákat választók ösztönzésére. Ez azt jelenti, hogy a nappali képzésben részt vevő tanuló tanulmányi eredménytől függően plusz havi 10–30 ezer forintot kaphat a képzési időszak alatt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.