2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb IX.kerület

Esélyt adni jó

Nem mindennapi adventi vásárt rendeztek a Ferenc téren, ahol fogyatékkal élő emberek által készített termékeket kínáltak, azzal a céllal, hogy minél többen megismerhessék ezeknek az embereknek az értékteremtő munkáját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2010-ben indította el a Segítő Vásárlás programot, amelyet 2013-tól a Salva Vita Alapítvány koordinál. A programhoz kapcsolódó védjegyet a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató akkreditált, védett munkáltatók használhatják termékeiken, tanúsítva, hogy azok megváltozott munkaképességűek közreműködésével készültek.


Rengeteg érdekes dolgot lehetett kapni a segítő adventi vásáron (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Ferenc téren a Segítő Vásárlás védjegyes szervezetek közül a Down Alapítvány, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft., a Moravcsik Alapítvány, a Presidium Közhasznú Egyesület, valamint a XV. kerületi önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona kézművesportékáival találkozhattak az érdeklődők.

Egymás mellett álltak a pavilonok (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Belső-Ferencvárosban működő Tárt Kapu Galéria célja, hogy a hazai és a nemzetközi kulturális élet részévé tegye az art brut és outsider művészetet. A vásáron art brut művészek, valamint mentális zavarokkal élők művészetterápiás foglalkozásain készült alkotásait, kerámiákat, grafikai metszeteket, festményeket, képeslapokat, ajándéktárgyakat is eladásra kínáltak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi Gondviselés Házában működő kerámiaműhelyben tizenhat megváltozott munkaképességű ember dolgozik, az ő kezük alól is kerültek ki olyan szebbnél szebb használati és ajándéktárgyak, kaspók, korsók, tálak és bögrék, csodálatos mécsesek, apró dísztárgyak és a teaműhelyükben készített hibiszkuszteák, amelyeket megvásárolhatnak a Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesülete adventi vásárán.

Koszorúk a Karácsonyfa alatt (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek