2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb IX.kerület

Esélyt adni jó

Nem mindennapi adventi vásárt rendeztek a Ferenc téren, ahol fogyatékkal élő emberek által készített termékeket kínáltak, azzal a céllal, hogy minél többen megismerhessék ezeknek az embereknek az értékteremtő munkáját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2010-ben indította el a Segítő Vásárlás programot, amelyet 2013-tól a Salva Vita Alapítvány koordinál. A programhoz kapcsolódó védjegyet a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató akkreditált, védett munkáltatók használhatják termékeiken, tanúsítva, hogy azok megváltozott munkaképességűek közreműködésével készültek.


Rengeteg érdekes dolgot lehetett kapni a segítő adventi vásáron (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Ferenc téren a Segítő Vásárlás védjegyes szervezetek közül a Down Alapítvány, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft., a Moravcsik Alapítvány, a Presidium Közhasznú Egyesület, valamint a XV. kerületi önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona kézművesportékáival találkozhattak az érdeklődők.

Egymás mellett álltak a pavilonok (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Belső-Ferencvárosban működő Tárt Kapu Galéria célja, hogy a hazai és a nemzetközi kulturális élet részévé tegye az art brut és outsider művészetet. A vásáron art brut művészek, valamint mentális zavarokkal élők művészetterápiás foglalkozásain készült alkotásait, kerámiákat, grafikai metszeteket, festményeket, képeslapokat, ajándéktárgyakat is eladásra kínáltak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi Gondviselés Házában működő kerámiaműhelyben tizenhat megváltozott munkaképességű ember dolgozik, az ő kezük alól is kerültek ki olyan szebbnél szebb használati és ajándéktárgyak, kaspók, korsók, tálak és bögrék, csodálatos mécsesek, apró dísztárgyak és a teaműhelyükben készített hibiszkuszteák, amelyeket megvásárolhatnak a Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesülete adventi vásárán.

Koszorúk a Karácsonyfa alatt (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.