EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

Észak-koreai válság: Washington a tűzzel játszik, amikor katonai megoldást emleget

Moszkva szerint Washington a tűzzel játszik, amikor katonai megoldást emleget Észak-Koreával kapcsolatban – jelentette ki pénteken az orosz külügyminiszter.

“Ha valaki erőt akar alkalmazni, hogy megsemmisítse Észak-Koreát, ahogyan az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete (Nikki Haley) fogalmazott, ami meglehetősen vérszomjas kirohanás volt, véleményem szerint játék a tűzzel, nagyon súlyos hiba. Minden megteszünk, hogy erre ne kerüljön sor, s hogy a probléma kizárólag békés és politikai, diplomáciai eszközökkel oldódjon meg” – hangsúlyozta Szergej Lavrov Rómában, ahol a Földközi-tenger párbeszédei címmel tartott háromnapos nemzetközi konferencián vesz részt.


Lavrov megjegyezte, hogy az orosz fél nagyon szoros érintkezésben van az Egyesült Államoknak a Koreai-félsziget kérdéséért felelős vezetőivel. Mint mondta, a két ország képviselői találkoztak Moszkvában és más helyszíneken tartott fórumokon is. “Abból indultunk ki, hogy Washingtonban megértik, feltétlenül kerülni kell a feszültség fokozását, és nem szabad nagyszabású katonai lépésekkel reagálni arra a helyzetre, amely jóval gondosabb lépéseket és válaszokat igényel”.

“Sajnos az elmúlt pár hónapban az a benyomás alakult ki, hogy Washingtonban olyan emberek vannak, akik mindenáron provokálni akarják Phenjant, hogy újabb kalandokra adja a fejét” – jegyezte meg Lavrov. Októberben az Egyesült Államok nagyszabású, előre nem tervezett hadgyakorlatokat jelentett be, és decemberre újabb hadgyakorlatokat harangozott be, bár a rendes menetrend szerint ezeket tavasznál előbb nem tartanák meg.


Lavrov kijelentette, hogy Moszkvának a Koreai-félszigettel kapcsolatos álláspontja “egyenes, tisztességes és nyílt”. “Abban látjuk a fő feladatot, hogy ne engedjük meg a félszigeten fegyveres konfliktus kitörését, amelynek katasztrofális következményei lennének, mindenekelőtt a térség országai – a Koreai Köztársaság és Japán – számára, de nem feledhetjük el azt sem, hogy Kína és Oroszország gyakorlatilag határos Észak-Koreával” – szögezte le.

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett, hogy Moszkva kínai partnereivel útitervet dolgozott ki, amely a feszültség fokozására alkalmas lépésektől való tartózkodást tartalmazza. Ezenkívül bizalomépítő intézkedéseket és a tárgyaláshoz való átmenetet ír elő arról, hogyan lehet a Koreai-félsziget atomfegyverektől mentesíteni anélkül, hogy bármelyik, a térségben található és annak nyugalmában érdekelt fél biztonságát veszélyeztetné. Mint mondta, Moszkvában arra számítanak, hogy “összességében ez hozzájárul egy kollektív, egyenrangú és osztatlan semleges biztonsági rendszer létrejöttéhez Északkelet-Ázsiában”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek