2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Székesfehérvár

Fehérvár indul az EKF-pályázaton

Székesfehérvár képviselő-testülete pénteki ülésén tárgyalta és egyhangúlag jóváhagyta a város pályázatát, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért benyújt. A végleges szakmai anyagot a beadást követően a város honlapján is közzéteszik.

Székesfehérvár önkormányzata – a városlakók véleményét több fórumon is kikérve – már korábban szándékát fejezte ki, hogy elindul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére hirdetett pályázaton.
A mostani döntésre regényes körülmények között került sor. Péntek reggel a testület a szokásos rend szerint a Városháza Dísztermében tartotta ülését. Az első pillanatokban a képviselők három nyugdíjba vonuló óvodavezetőt köszöntöttek, majd egy robbanás rázta meg az épületet. A hivatal pincéjében történt detonáció miatt ki kellett üríteni az épületet, így az ülés a Hiemer-házban folytatódott.


Az áramszolgáltató szakemberei a székesfehérvári polgármesteri hivatal két épületét elválasztó utcában, ahol a föld alatti vezetékben keletkezett elektromos robbanás és kisebb tűz december 1-jén Fotó:MTI

A képviselők a pályázaton túl döntöttek a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének támogatásáról, egészen pontosan egy 9,6 millió forintos gyorssegélyről, hogy az egyesület által működtetett Viktória Központ
dolgozóinak bérét ki tudják fizetni, az ellátottak étkezését biztosítani tudják, és a rezsiköltséget is kitudják fizetni.
Cser-Palkovics András polgármester bejelemtette: megkezdődhetnek a tárgyalások az intézmény átvételéről.
A testület eredménytelenné nyilvánította a bazilika előtt, a II. János Pál Pápa téren a négykarélyos templom maradványainak üveggel való lefedését, mert olyan leletekre bukkantak, amelyek miatt további régészeti feltárások szükségesek. A tér már decemberben ideiglenes burkolatot kap, ami azért is fontos, mert információink szerint a robbanás kiváltó oka is az ezen a területen folyó munkák helyszínén keresendő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.