2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Fejlődik a műkincspiac

Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg tegnap az idei utolsó, 13. konferenciájukat, amelynek témája ezúttal a műtárgypiac és a műalkotások voltak.

– Idehaza 15-20 milliárd forintra becsülik a műkincspiac éves forgalmát, ami nagyjából megegyezik a magyar mozik forgalmával – mondta előadásában dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A szakember arról is szót ejtett, hogy bár a nemzetközi műkincspiac fele kortárs, idehaza ez még nem jellemző.


Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

– Sajnos Magyarországon nagyon kevesen mennek el egy-egy kortárs kiállításra. Egyelőre nem tudható, hogy ezen a területen mikor következik be robbanás, de akkor majd megnő ezeknek a műtárgyaknak az értéke is – tette hozzá a főigazgató.

Pongrácz Márta műtárgybiztosítási szakértő kiemelte, hogy a műtárgyak biztosításánál megegyezés szerinti értéket próbálnak kialakítani, ám nagyon fontos egyebek mellett az alkotó személye, festőknél a piaci érték, illetve hogy a mű mikor és hol volt kiállítva, illetve mennyire ritka és egyedi. Emellett a biztosítási összeg meghatározásánál az is szempont, hogy az alkotás mennyire sérült, illetve restaurált.

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.