2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Székesfehérvár

Fel kell készülniük a vállalkozásoknak

Új uniós adatvédelmi változások lépnek hatályba május 25-én, amelyek az összes vállalkozást – nagyokat és kicsiket egyaránt – érintik. A váltásra való felkészülést már most el kell kezdeni, ebben nyújtott segítséget a Gazdaság Házában december 13-án megtartott fórum.

Fotó: K. Mátyás Bertalan

Csak az elmúlt évben közel kilencmilliárd személyes adatot loptak el világszerte. Ezeknek a lopásoknak közel kilencven százaléka szándékos – derült ki Gilincsek Szabolcs a nemzetközi GDPR-auditor előadásából, aki a Gazdaság Házában beszélt az új adatvédelmi változásokról, az ezzel kapcsolatos teendőkről és alapvetően arról, hogy miért van szükség adatvédelemre.
A megyei vállalkozásoknak tartott fórumon a szakértő elmondta: nem szabad félvállról venni a hamarosan hatályba lépő új adatvédelmi változásokat, mert minden olyan céget érint, amelynek van ügyfele vagy munkavállalója, illetve komoly pénzbüntetésre számíthat, aki nem tartja be az előírásokat.
– A legnagyobb módosításon talán az infótörvény esett át, ennek az életbelépését várjuk. A legfontosabb pontjai, hogy új jogokkal rendelkeznek általa az érintettek, vagyis a cégek ügyfelei, illetve más elvek mentén kell kezelniük a cégeknek a személyes adatokat. Valamint – ami talán a legrémisztőbb lehet a vállalkozások számára – május 25-től ha valaki ennek nem tesz eleget, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság már nem maximum 20 millió forintra bünteti meg a vállalkozást, hanem a legutóbb lezárt üzleti év árbevételének 2–4 százalékával. Úgy tudjuk, a megyében már körülbelül húsz cég megkezdte az alkalmazkodást az új jogszabályi környezethez. Egy nagyobb cég esetében ez az előrelátás kifizetődik, mert egy ötszáz fős vállalkozás esetében kell körülbelül fél év, hogy minden a helyére kerüljön – mondta el Gilincsek Szabolcs, aki a fórumon részletesen kifejtette a megjelenteknek, hogy pontosan mire terjednek ki a változások és milyen lépéseket kell megtenni annak érdekében, hogy a cég megfeleljen a törvényi követelményeknek.
Az előadásban az is elhangzott, hogy központi, azaz uniós iránymutatás az adatvédelemmel kapcsolatban utoljára 1995-ben született, és ezzel kapcsolatban is dönthettek a tagállamok, hogy mennyiben kívánják azt a saját rendszerükbe beépíteni. A 2018-ban hatályba lépő szabályozás azonban mindenkire vonatkozik, ezáltal rendet teremt, átláthatóvá válik.
A fórumon Gilincsek Szabolcson kívül dr. Lojek Levente, az adatvédelmi jog szakértője és Nyiri Tihamér kiemelt ügyfélmenedzser, Borbély Imre kereskedelmi igazgató és Pokó István fejlesztési igazgató tartott előadást, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretében a vállalkozók tehettek fel kérdéseket a szakértőknek.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.