EUR: 318,19 Ft
CHF: 280,51 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Veszprém

Fiatal kutatókat díjaztak

Múlt szerdán tartották a Fiatal Kutatók Fórumát a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságánál (VEAB), ahol elismerésben részesítették ki a legígéretesebb ifjú tehetségeket.

Pósfai Mihály, a VEAB elnöke köszöntőjében arról beszélt, miért fontos, hogy már a pályájuk elején elismerjék a fiatal kutatókat.


Pósfai Mihály szerint nagy probléma a fiatalok elvándorlása (fotó: Szalai Csaba)

– A mai magyar felsőoktatás és tudományos kutatás legnagyobb problémája, hogy a tehetséges fiatal kutatók elvándorolnak. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, kiszámíthatóvá és vonzóvá kellene tenni az egyetemi oktatói és kutatói pályát, ám amíg ez nem lehetséges, addig is módot kell találnunk arra, hogy kifejezzük megbecsülésünket a sikeresen dolgozó fiatalok irányába, és megpróbáljuk rávenni őket, hogy gyökeret eresszenek a régióban és ezzel biztosítsák a tudományos kutatás folytonosságát – fogalmazott Pósfai.

A bizottság válasza erre a VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója díj, melynek nyolcéves története bizonyítja, hogy jó helyre kerültek az elismerések: van, aki egyetemi dékán lett, sokan vezető oktatói beosztásba kerültek és mind a 28 díjazott azóta is kutat, jórészt a régióban. Idén több mint 20 pályázó közül ismét négy fiatalember vehetett át díjat: Koók László, Molnár Andor, Seress Gábor és Szigeti Márton.


A díjazottak előadást is tartottak kutatási eredményeikről (fotó: Szalai Csaba)

Koók László kutatásait a zöldenergia-termelés területén, az úgynevezett bio-elektrokémiai rendszerek alkalmazásának és fejlesztésének körében végzi.

Molnár Andor kutatásai során különböző prebiotikumok hatását vizsgálja a bélfunkciókra, bélstruktúrára csirkékben. A kidolgozott takarmányozási módszerek alternatívát jelenthetnek az antibiotikumok kiváltásában.

Seress Gábor kutatásait a viselkedésökológia területén végzi, az élőhely-urbanizáció hatásait vizsgálja gyakori énekes madárfajaink szaporodási sikerére, a fiókák fejlődésére, kondíciójára, viselkedésére, valamint a városi és természetes élőhelyek madárpopulációkat szabályozó ökológiai tényezőit.

Szigeti Márton analitikai módszerek fejlesztésével foglalkozik glikánok kapilláris elektroforézissel történő vizsgálatához. A munkája során kifejlesztett módszerek segítségével a glikoproteinek elemzése és a kapott eredmények kiértékelése napok helyett órák alatt is elvégezhető, akár laboratóriumi robotok segítségével is.

Az elismerések átadása után a díjazottak rövid előadásokat tartottak kutatásaikról.

Kapcsolódó Cikkek