EUR: 321,45 Ft
CHF: 280,62 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Sopron

Fiataloknak tanít színjátszást

Óriási siker Ibsen drámája a Soproni Petőfi Színházban, amelynek egyik főszereplője Molnár Anikó. A tehetséges színésznőre az év végén is sok feladat vár, emellett fiatal színészpalántákkal foglalkozik.

– Ön szerint miért lett ekkora siker a Ha mi holtak feltámadunk című előadás?
– Ibsennek ez a darabja nem borítékolhatóan közönségsiker, nem is igen játsszák a hazai színpadokon. Pataki András rendezésében azonban sikerült a belső, lelki tartalmakat, történéseket olyan erősen megrajzolnunk, ami cselekvő szintre emeli a belső változásokat. Ez az, ami a nézőket aztán teljesen leköti és magával ragadja. Ehhez persze rendkívül őszintén kell játszanunk és ez nem kis feladat, de remek csapattal dolgozhatok együtt. Szilágyi Tiborral ez az első közös munkám, és úgy érzem, remekül egymásra tudtunk hangolódni. Épp olyan lelkesen és örömmel dolgoztunk a jeleneteinken, mint ahogyan a darabbeli Rubek és Iréne annak idején létrehozták közös szobrukat.


Molnár Anikó Szilágyi Tiborral is együtt dolgozik
Fotó: Torma Sándor

– Az idei évad milyen munkákat rejteget még számodra?
– Decemberben kezdjük játszani A pokoli puncspancs című mesejátékot. Nagyon izgalmas, abszolút mai mese. Biztos vagyok benne, hogy élvezni fogják a gyerekek. Bár egy mesejáték mindig sok energiát igényel a színésztől, de nagyon felszabadító munka. Emellett az Őszi szonáta vendégjátékra megy Marosvásárhelyre. A soproni közönség szerette a darabot, most végre Farkas Ibolya „otthonában” is előadhatjuk. Hamarosan pedig nekiállunk Papp–Demjén–Sárdy: Ármány és szerelem című rockzenés játékának.

Molnár Anikó örül, hogy a soproni teátrumban tud fejlődni
Fotó: Torma Sándor

– Folyamatosan tud fejlődni ebben a közegben?
– A mi szakmánk folyamatos fejlődést igényel. Ha egy-egy darab nem gazdagít az emberen, akkor az azt jelenti, hogy rutinból oldotta meg a feladatot. Azt gondolom, így nem lehet színházat csinálni. Az elmúlt évadokban változatos és nagy feladatokat kaptam, nagyon jó partnerekkel dolgozhattam együtt. Ez egy rendkívül áldásos állapot. Szoktam rajta mosolyogni, hogy szinte minden darab után kapok olyan visszajelzéseket, hogy „ezt az arcodat még nem is láttam”. Szeretném, ha ez mindig így maradna, mert az azt jelenti, hogy jól csinálom, amit csinálok.
– Fiatalokkal is foglalkozik.
– A színitanoda ettől az évtől csatlakozott a Cinege Alapfokú Művészeti Iskola munkájához. Ennek köszönhetően már nem három, hanem öt csoporttal dolgozunk. Nagy öröm Komáromi Sándor drámapedagógus jelenléte, aki kiemelkedő szakember. Azt vettem észre, hogy a gyerekek, akik hozzánk járnak, évről évre komolyabban veszik a „munkát”. Ez még azokra is igaz, akik újonnan csatlakoznak, hiszen nem mindegy, milyen közegbe érkeznek, és könnyen átveszik a csoport lelkesedését.
– Több mint öt éve érkezett Sopronba… Milyen benyomásokkal gazdagodott az elmúlt időszakban?
– Egy ideje már hivatalosan is soproni lakos vagyok. Saját lakásom, jó szomszédjaim, barátaim és ismerőseim vannak. Jól érzem itt magam, és nemcsak azért, mert szeretek itt dolgozni, hanem mert ez egy nagyon élhető város. És ha ehhez a város kulturális életén keresztül én is hozzájárulhatok, az különösen nagy öröm számomra.


Nagy siker Ibsen drámája Sopronban
Fotó: Torma Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.