2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Fidesz: Azok beszélnek a 3-as metróról, akik hagyták “szétrohadni”

A Fidesz szerint most azok beszélnek a 3-as metróról, illetve annak felújításáról, akik kormányzásuk idején hagyták azt “szétrohadni”.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője azt mondta, kilenc ellenzéki párt összefogott és közösen gyűjti az aláírásokat azért, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről. Szerinte a 3-as metró teljes akadálymentesítése 20 milliárd forintba kerülne, ekkora összeget fizetnek be a budapestiek adó formájában naponta az államkasszába és nem fordulhat elő, hogy a fővárosiak harmincévente ne kaphassák vissza egynapi adóbefizetésüket.


A Fidesz erre reagálva azt írta, Horváth Csaba és társai 20 éven át tartó kormányzásuk alatt “a kisujjukat sem mozdították” a budapestiek biztonságos közlekedése érdekében. A 4-es metró beruházást pedig “szétlopták”. A kormány és a főváros erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült befejezni a 4-es metrót és elindult a 3-as metró felújítása, amelyre már évtizedekkel ezelőtt lett volna szükség – olvasható a közleményben.

Jelenleg megéri dogozni Magyarországon, hiszen nemcsak a foglalkoztatás áll a csúcson, de a jövedelmek is folyamatosan emelkednek – hangsúlyozta Puskás Imre.


A politikus felhívta a figyelmet a statisztikai hivatal legfrissebb adataira, amelyek szerint a bruttó bérek egy év alatt 12,8 százalékkal emelkedtek, az átlagkereset vásárlóereje pedig 10,4 százalékkal nőtt.

A szóvivő felidézte: ez nem volt mindig így. 2010 előtt, a baloldali kormányok idején szánalmas bérek mellett kellett munkát vállalni – fogalmazott -, és egyre kevesebb volt a munkalehetőség, ami miatt a családok nagy része létbizonytalanságban élt.

Eközben a Gyurcsány- és a többi baloldali kormány alatt duplájára nőtt az államadósság és a munkanélküliség, a költségvetés pedig csőd közeli állapotba került, amelyet csak úgy lehetett elkerülni, hogy Brüsszelbe és az IMF-hez futottak hitelért – emlékeztetett, hozzátéve: az ország ekkor elveszítette gazdasági önrendelkezését.

A hitelfelvételek ára a folyamatos megszorítás, az adóemelés volt – folytatta.

Az ország azonban 2010 után visszanyerte gazdasági önállóságát, a költségvetése stabillá vált. Nyolc éve folyamatosan csökken az államadósság – sorolta az eredményeket a politikus -, és az ország kikerült azon deficiteljárás alól is, amely a szocialista kormányok idején indult a korrupció és a felelőtlen gazdálkodás eredményeként. Az ország azon hiteleit is visszafizette, amelyeket a baloldali kormányok vettek fel.

A lépések eredményeként 736 ezerrel több munkahely van Magyarországon, mint 2010-ben – hangsúlyozta -, a GDP-nk növekedése pedig folyamatosan meghaladja az uniós átlagot. A bérek csaknem öt éve emelkednek – fűzte hozzá, de a gazdasági teljesítmény feltételei közé sorolta azt is, hogy a multikat, a globális elitet bevonták a közteherviselésbe.

Puskás Imre megállapította: a 2018-as választás tétje az is, hogy sikerül-e megőrizni ezen gazdasági eredményeket, vagy visszatérnek a hatalomba azok, akik egyszer már a csőd szélére juttatták az országot.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek