EUR: 325,74 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Debrecen

Fókuszban a népegészségügy

Megkezdődött a Debreceni Egyetemen az az egyedülálló népegészségügyi kutatás, amely komplexen vizsgálja a hazai népbetegségek okait, így segíthet megelőzni azokat, jelentősen növelve ezzel a magyar gazdaság versenyképességét.

Kutatások bizonyítják, hogy ha a születéskor várható átlagos élettartam egy évvel megnő, az mintegy négyszázalékos GDP-növekedést eredményez. Ezt felismerve indított nagyszabású kutatási programot a Debreceni Egyetem az intézmény Népegészségügyi Karának irányításával.


– A másfél milliárd forintból megvalósuló projekt keretében vállaltuk, hogy azonosítjuk a legnagyobb súlyú népbetegségekre: a szív és érrendszeri, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre hajlamosító állapotokat és kockázati tényezőket, illetve népegészségügyi cselekvési tervet határozunk meg a mérséklésükre. Azt valljuk ugyanis, hogy egy ország csak egészséges lakossággal lehet versenyképes világpiaci tényező – tájékoztatott Ádány Róza professzor, a kutatócsoport vezetője a projekt nyitórendezvényén.

A GINOP-pályázat keretében megvalósuló kutatásban összesen hat munkacsoportban dolgoznak majd a Népegészségügyi Kar intézetei, tanszékei, illetve a Gazdaságtudományi Kar és az Általános Orvostudományi Kar különböző egységei, valamint a doktori iskolák. A kutatócsoportok munkáját nemzetközi tanácsadó testület segíti. Fontos cél ugyanis a program során születő új tudományos eredmények eljuttatása az egészségpolitikához, az egészségügy és népegészségügy szereplőihez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.