EUR: 319,49 Ft
CHF: 282,18 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Szolnok

Gyerekek adtak ünnepi műsort az első adventen

Elkezdődött az adventi időszak. December elsején a Görögkatolikus Egyház tartott ünnepséget a Kossuth téren, majd meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún.

Az ünnepségen a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola diákjai adtak elő karácsonyi énekeket és verseket. Mosolygó Dénes görögkatolikus pap beszédében kiemelte: „Ezekben az időkben a világ számos pontján újból és újból megfogalmazódik a béke, a szeretet, az egyetértés utáni vágy.” Szabó István alpolgármester beszédében pedig arra ösztönözte a jelenlévőket, hogy segítsenek a Hetényi Géza Kórház Gyermekosztályának azzal, hogy részt vesznek a jótékonysági karácsonyfa-díszítésben: a karácsonyi falu mögött található Varázsvilágban, a mézeskalács-házikóban karácsonyi gömböket vásárolnak, melyeket a család nevének felírása után felakaszthatnak a szeretet karácsonyfájára. A szervezők a díszek árát a gyermekosztálynak ajánlják fel.


Az első gyertyagyújtást a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola diákjainak előadása előzte meg
Fotó: Kiss János

Az adventi koszorún minden gyertya egy-egy fogalmat szimbolizál: az első a hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt, a negyedik a szeretetet. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával – a karácsony napját megelőző negyedik vasárnappal – kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart. Advent első vasárnapja az egyházi év kezdetét is jelenti.

Fotó: Kiss János

A második gyertyát december 9-én, szombaton délután fél ötkor az Evangélikus Egyház, a harmadikat december 16-án, szombaton délután fél ötkor a Római Katolikus Egyház, a negyediket pedig december 23-án szintén délután fél ötkor a Református Egyház gyújtja meg a Kossuth téren.


Beszédet mondott Mosolygó Dénes görögkatolikus pap
Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Ég az első gyertya
Fotó: Kiss János

Kapcsolódó Cikkek