2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Székesfehérvár

Gyermekcsontvázat találtak

Rendkívül érdekes leleteket találtak a régészek a Perkáta melletti ásatásoknál. A Forrás-dűlő bronzkori földvár és urnasíros temető területén egy 70 centis gödörben megtalálták egy 5–8 év körüli, vélhetően bronzkori gyermek csontvázát, akit közvetlen a gödör fala mellé, zsugorított pózban, felhúzott lábakkal, karokkal helyeztek el.

A sikerről a Szent István Király Múzeum honlapján és blogján is részletesen beszámol. E szerint a Hungrana Kft. Adony – Szabadegyháza Vízbázisfejlesztés projektjéhez kapcsolódóan a Szent István Király Múzeum teljes felületű megelőző régészeti feltárást végzett a Perkáta községtől észak-északkeletre elhelyezkedő Forrás-dűlő területén augusztus 21. és szeptember 8. között. A vízvezeték nyomvonalába eső két lelőhely – egy erődített település (földvár) és a szomszédos dombháton található urnasíros temető – a régészek által vatyai kultúrának elnevezett, a középső bronzkor időszakában (I. e. 2000/1900–1500/1450) az ország középső részét benépesítő kulturális egységhez köthető.


A lelőhelyen az elmúlt években végzett terepbejárások során a szántott felszínen jelentősebb mennyiségű leletanyagot (kerámiatöredékeket) gyűjtöttek Fotók: szikmblog.wordpress.com

A lelőhelyen az elmúlt években végzett terepbejárások során a szántott felszínen jelentősebb mennyiségű leletanyagot (kerámiatöredékeket) gyűjtöttek, talajtani fúrásokkal tisztázták a rétegtani viszonyokat, a geofizikai felmérés és a légifotók elemzése segítette a földvár belső szerkezetének értelmezését. A most végzett ásatások eredményeit egy újabb geofizikai felmérés és a terület fémkereső műszerrel végzett vizsgálata egészítette ki. A területről 24 régészeti objektum került elő – többségük különböző nagyságú gödör, néhol mélyebb, méhkas alakú kialakítású, amelyeket gabona-, illetve szeméttárolásra, egyéb háziipari és kézműves tevékenységhez használtak.

A gyermek csontváza mellől sírmelléklet nem került elő, a gödörben még egy felnőtt lábszárcsontját is megtalálták. A régészek kicsit odébb az erődített településsel egyidős urnasíros temető részletét is feltárták. A vatyai kultúrára jellemző módon a máglyán elégetett halottak hamvait a perkátai temetőben is kisebb-nagyobb méretű, kerámiából készült halotti urnákba helyezve temették el – derül ki Reményi László régész blogban közölt beszámolójából.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.