EUR: 320,38 Ft
CHF: 283,20 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Szombathely

„Ha újrakezdhetném, akkor is sebész lennék”

Több ezer alkalommal fogott szikét a kezébe, főorvosként a legkomplikáltabb műtéteket végezte. Húsz éven át vezette a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Általános, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztályát. Műtéteket már nem végez, de tudását, tapasztalatát önzetlenül adja át fiatal kollégáinak.

Munkáját kiemelkedő szakértelemmel, nagy hivatástudattal végzi, a betegekkel és munkatársaival példamutató kapcsolatot alakított ki. Büszke rá, hogy ez idő alatt sikerült lépést tartani a szakma fejlődésével és beépíteni az újdonságokat a mindennapi munkába.


A Szent Márton-napi díjátadó gálán vehette át az elismerést prof. dr. Márkus Béla Fotó: szombathely.hu

– Hogyan került az orvosi pályára?

– A családunknak volt köze az egészségügyhöz, hiszen édesapám gyógyszerész, édesanyám sógora pedig háziorvos volt. A legnagyobb lökést mégis az adhatta, hogy egy osztályba jártam Tiborcz Sándor és Szabolcs Zoltán főorvosok fiaival. Ez is motivált arra, hogy orvos legyek. Mindenképpen manuális szakmát szerettem volna, pedig édesapám azt mondta, kis szakterületet válasszak, mert ott könnyebb az előrejutás. Volt olyan elképzelésem is, hogy szülész-nőgyógyász leszek, de nem bántam meg, hogy végül sebész lettem. Jó döntés volt.


– A sebészet az egyik legnagyobb presztízsű szakterület az orvosláson belül. Sok fiatal választja manapság?

– Kivételes szakma, fizikailag és szellemileg is igénybe veszi az embert, fárasztó. A fiatalok körében nem annyira népszerű, de az utánpótlással nagy gondok nincsenek. A teljes sebészetre rá kell látnunk, de nagyon fontos a specializáció, mert nehéz mindenhez egyformán jól érteni. Nálunk a gasztroenterológiai, érsebészeti és plasztikai sebészeti vonal van jelen, magas a máj-hasnyálmirigy esetszám, rettentő sok beteg jön vastagbél-rendellenességekkel hozzánk, országosan kiemelkedő az emlőráksebészeti tevékenységünk. A daganatos betegségekkel foglalkozni kell, egyrészt a Szabolcs-féle hagyományok miatt, másrészt ez a legnagyobb esetszám: az évi 3000-4000 műtött páciens jelentős része daganatos betegségben szenved. Jómagam leginkább hasi sebészettel foglalkoztam. A menedzsment jóvoltából még dolgozom, műtéteket már nem vállalok, de asszisztenciát bármikor szívesen.

Munkáját kiemelkedő szakértelemmel, nagy hivatástudattal végzi Fotó: szombathely.hu

– Mennyit változott a sebészet azóta, hogy elkezdte a pályáját?

– Óriási a fejlődés, nehéz lépést tartani vele. Nekünk – úgy érzem – sikerült megfelelni az új szakmai kihívásoknak. Olyan eljárásokat építettünk be és alkalmazunk napi szinten, mint a laparoszkópia vagy a sérvműtéteknél a hálós megoldások. És ez csak két példa a számtalanból. Mindezek feltétele, hogy a menedzsment beszerezze a szükséges eszközöket. Az elmúlt öt-tíz évben annyit költöttek a műszerpark fejlesztésére, hogy a kórház bármelyik egyetemi klinikával felveszi a versenyt.

– Ha újrakezdhetné, ugyanezt a hivatást választaná?

– Igen, ugyanúgy sebész lennék. Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz, nem volt nyílegyenes az utam, de olyan rettentő nagy buktató azért nem volt benne.

Kapcsolódó Cikkek