EUR: 323,52 Ft
CHF: 277,41 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Külföld

Halálbüntetés kaphat az Iszlám Államhoz csatlakozott német tini

Két év után Bagdadban találkozott újra az édesanyjával és lánytestvérével az Iszlám Államhoz 15 éves korában csatlakozott Linda Wenzel. A most 17 éves német lányt az iraki hadsereg vette őrizetbe, miután felszabadították Moszul városát. Linda akár halálbüntetést is kaphat.

A “Das Erste” televíziós csatorna adta le a megrázó felvételt a találkozásról. Néhány pillanatig bizonytalanul méregette egymást anya és lánya, s csak utána ölelték meg egymást. A szászországi Pulsnitzból származó Linda sötét kaftánszerű ruhát és muszlin fejkedőt viselt, és édasanyjától, Katharinától egy kis piros sapkás babát kapott a régi, szép otthonmi időkre emlékeztetve Lindát.


– Nem tudom, hogyan támadt az a hülye ötletem, hogy az Iszlám Államba jöjjek, most tönkretettem az életemet – mondta könnyek között édesanyjának.

A tinédzsert a szerelem – illetve, amit annak vélt – csalta ki Irakba. Romantikus online kapcsolatot alakított ki egy muszlim férfival, aki meggyőzte, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Az Ausztriából érkezett csecsen származású dzsihádista harcos, Abu Usama al-Shishani feleségül vette, ám a harcokban elsett, így Linda különböző, csak nők számára fenntartott szállásokon húzta meg magát, és állítólag alig, alig hagyta el a házat. Júliusban végül az iraki hadsereg fogságába esett, miután a reguláris erők elfoglalták Moszult. A következő hónapban bíróság elé kell állnia Bagdadban, mivel Irak nem adja ki Németországnak, hiszen nincs a két ország között kiadatási megállapodás. Mindenesetre Linda azt állítja, hogy soha sem vett részt a harcokban, az volt a dolga, hoggy ellenőrizze, hogy nők betartják a vallási előírások szerint öltözködést.


Haider al-Abadi iraki miniszterelnök szerint Lindát akár hosszú börtönbüntetéssel és a halálos ítélettel is szembenézhet, a helyi igazságszolgáltatás dönt arról, milyen vádakat emelnek ellene.

– Tinédzserként is tisztábabn volt vele, hogy felelősséggel tartozik a cselekedeteiért, különösen akkor, ha a ártatlan emberek meggyilkolásáról van szó – nyilatkozta szeptemberben az iraki kormányfő.

A szülők attól félnek, hogy Bagdadban nem lesz tisztességes tárgyalás, ők csak annyit szeretnének, hogy Linda épségben, egészségben hazaérjen. Németországban 10 éves börtönbüntetésre ítélnék a terrorista csoportban betöltött szerepe miatt. A karlsruhei szövetségi ügyészség vizsgálja Linda és három másik nő ügyét, akik szintén az Iszlám Államhoz csatlakoztak.

Fotó: Facebook

 EPA/OMAR ALHAYALI

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump és Putyin barátkoztak

  Trump és Putyin barátkoztak

  Vlagyimir Putyin és Donald Trump megtartotta első hivatalos beszélgetését, július 16-án Helsinkiben. A találkozó mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok hackertámadással vádolt meg tizenkét orosz hírszerző ügynököt.

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.