EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Zalaegerszeg

Határbontás a popkultúra és a szépirodalom között

Az alternatív kultúrából érkezett rockzenész és egy író felejthetetlen találkozása a boncasztalon. Kettős figyelem, közös játék versekkel, dalokkal és novellákkal.  A 30Y frontembere, Beck Zoli és Háy János igazi kultúrcsemegével érkezett  a VMK Caffe színpadára, erről mesélt a zenész.

– Hogy történt az első találkozás?


– Egészen fatális volt. Jó pár évvel ezelőtt, amikor a 4-es metró még nem készült el Budapesten, egy magazin fotósának az az ötlete támadt, hogy a magyar underground szereplőiről – különböző művészeti ágakból – a félkész metróalagútban készít képsorozatot. Jánossal nem ismertük egymást, a többiek csoportokba verődve beszélgettek, és valahogy mi kettesben maradtunk. Ahogy beszélgetni kezdtünk és merültek fel egyre mélyebb kérdések a világ dolgairól, ráébredtünk, hogy nagyon hasonlóan gondolkozunk sok mindenről. Mindez odáig vezetett, hogy aznap koncerteztünk este, szóltam a zenekarnak, hogy hagyjuk ki a hangbeállást, inkább jöjjenek le ők is abba a kocsmába, amire rátaláltunk a fotózás után, mert itt van egy Háy János nevű író, aki állati jó fej. Így is történt, körbeültük, az egész egy nagyszerű baráti beszélgetéssé vált. Ott és akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy tegyünk kísérletet valami közös alkotásra, hiszen talán egymás alkotói nyelvét is értjük. Aztán a véletlen a kezünkre játszott megint: egy moderátornak köszönhetően ketten voltunk a színpadon, és a beszélgetés közben közös történetek formálódtak: a dalok, versek, prózák egymásra találtak, dialógusba kezdtek. Egyszer megkérdezték Jánost, hogy, jó-jó, az, hogy kiírhatják, hogy oké, Háy János író és Beck Zoli a 30Y-ból, de miért nincs neve a formációnak? Erre ő egy álmos reggelen a kávéja mellől máris lereagálta: legyen az a neve, hogy Háy come Beck, aztán felhívott engem és közölte, hogy már van neve a pódiumestünknek. Innentől ezen a néven játszunk. Szóval, hagyjuk a véletleneknek, hogy azok rajzolják meg a Háy come Beck sorsát – ez a mi barátságunk alkotói lenyomata a színpadon.

– János nem egy színpadi ember, mennyire volt nyitott a szereplésre?


– Otthon van a színpad világában mint szerző. Ő írta a Nehéz című darabot, amit Mucsi Zoltán játszik – ismertebb nevén Kapa –, vagy a Halottembert, amit szintén a Nézőművészeti Kft. játszik Budapesten, legutóbb talán tavaly láttam opera átiratát Egy pohár víz címmel, a Gézagyerek meg Magyarországon és más európai színházakban is sokat játszott, jelentős darab. Szóval, sikeres színpadi szerző, de nem színpadi ember. Ahogy kiderül az élettörténeteiből és olykor a novelláiból is, gyerekkorában nagyon szeretett volna gitáros lenni, ezért is tud pár akkordot, amelynek készletével azóta is gazdálkodunk a közös programban. Magáról mindig azt állítja, hogy talán suta a színpadon egy kicsit, idegen számára a világa, ugyanakkor én ezt egyáltalán nem érzem, hiszen kiváló partner az előadásokon. Rá lehet bízni az előadás a dramaturgiáját, sodró erejét. Elegendő, ha figyelek a ritmusára, én őt látom az előadásunk főszereplőjének.

– Hangulatfüggő mivel léptek színpadra?

– Alapvetően igen. Mivel történetet mesélünk el az előadásainkon, az alapja nagyban Jánoson múlik, ami általában meglepetés. Az benne az izgalmas, hogy habár van kész dramaturgiánk, az előadáson arra törekszünk, hogy az az adott pillanatban egyszeri és megismételhetetlen élménnyé váljon.  Ezért az előadások előtti találkozások alkalmával véglegesítjük a programot, a dalokat, a novellaszövegeket, a verseket. Az is fontos, hogy mire vagyunk mi magunk kíváncsiak, mi az, ami aktuálisan akkor éppen a Jánost foglalkoztatja íróként. Olyan, mintha állandóan premier-előadást játszanánk, pedig lassan hét éve játsszuk a Háy come Becket. Mindig van olyan szöveg, akár ténylegesen a javított kézirat vagy dal, ami akkor és ott hangzik el először. Bízom benne, hogy a közönség számára is állatira izgalmas, hogy valami, ami még nem került nyilvánosságra, az ott hangzik el először. Szóval, az alkotás valóságát és valódiságát is szeretnénk átélhetővé tenni az előadásokon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.