2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Békéscsaba

Hogyan segíthet a Vidékfejlesztési Program?

A Vidékfejlesztési Program az európai uniós agrár-vidékfejlesztés megvalósítását szolgáló operatív program, amely hozzájárul a mezőgazdaság versenyképességéhez, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodáshoz, a kiegyensúlyozott területfejlesztéshez. Integrálja a környezetvédelemmel és éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos korlátokat és lehetőségeket, valamint az előnyök széles körét biztosítja a gazdálkodás, a vidéki területek és a szélesebb társadalom részére, emellett hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Magyarországon a 2014–2020-as időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében 4,174 milliárd euró áll rendelkezésre, amelyből 3,431 milliárd eurót finanszíroz az Európai Unió. A beruházásokra fordítható támogatás 80 százalékát kis- és közepes vállalkozások, családi gazdaságok számára különítették el, míg a fennmaradó 20 százalékra pályázhatnak a nagygazdaságok.


A korábbi, 2007–2013-as tervezési időszakhoz képest fontos új elem, hogy a beruházási jellegű pályázatok megvalósításához lehetőség van előleg igénylésére, segítve azokat, akik hitelképesség és kezdőtőke hiányában eddig nem tudtak pályázni. A Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő felhívások iránt országosan és megyei szinten is nagy az érdeklődés mind a magánszemélyek, mind a szervezetek és költségvetési szervek körében.

Békés megyei viszonylatban, csak néhány jogcímet kiemelve, különösen nagy számban érkeztek pályázatok kertészeti gépek beszerzésére, mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációjára, fiatal mezőgazdasági termelők támogatására. A Békés megyei önkormányzatok 75 százaléka pályázott külterületi helyi közutak fejlesztésére, illetve az egyházak, önkormányzatok és egyesületek részvételével több mint 80 kérelem érkezett a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójának támogatására.


Több pályázati felhívást is felfüggesztettek a kötelezettségvállalási keret kimerülése miatt. Ezekben az esetekben, ha a felfüggesztés időpontjáig benyújtott támogatási kérelmekről hozott döntést követően a támogatásra rendelkezésre álló keret nem merül ki, az Irányító Hatóság a felfüggesztést megszüntetheti és új benyújtási határidőt határozhat meg. Sok pályázati felhívásra azonban még továbbra is lehet kérelmet benyújtani. Többek között mezőgazdasági tevékenységek támogatására, erdőgazdálkodási tevékenységek támogatására, gyógynövénytermesztésre, ültetvénytelepítésre, időjárási kockázatok megelőzésére, szaktanácsadásra, egyedi szennyvízkezelésre, tanyák infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló pályázati felhívások is nyitva állnak jelenleg – tájékoztatott dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.