2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Békéscsaba

Hogyan segíthet a Vidékfejlesztési Program?

A Vidékfejlesztési Program az európai uniós agrár-vidékfejlesztés megvalósítását szolgáló operatív program, amely hozzájárul a mezőgazdaság versenyképességéhez, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodáshoz, a kiegyensúlyozott területfejlesztéshez. Integrálja a környezetvédelemmel és éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos korlátokat és lehetőségeket, valamint az előnyök széles körét biztosítja a gazdálkodás, a vidéki területek és a szélesebb társadalom részére, emellett hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Magyarországon a 2014–2020-as időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében 4,174 milliárd euró áll rendelkezésre, amelyből 3,431 milliárd eurót finanszíroz az Európai Unió. A beruházásokra fordítható támogatás 80 százalékát kis- és közepes vállalkozások, családi gazdaságok számára különítették el, míg a fennmaradó 20 százalékra pályázhatnak a nagygazdaságok.


A korábbi, 2007–2013-as tervezési időszakhoz képest fontos új elem, hogy a beruházási jellegű pályázatok megvalósításához lehetőség van előleg igénylésére, segítve azokat, akik hitelképesség és kezdőtőke hiányában eddig nem tudtak pályázni. A Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő felhívások iránt országosan és megyei szinten is nagy az érdeklődés mind a magánszemélyek, mind a szervezetek és költségvetési szervek körében.

Békés megyei viszonylatban, csak néhány jogcímet kiemelve, különösen nagy számban érkeztek pályázatok kertészeti gépek beszerzésére, mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációjára, fiatal mezőgazdasági termelők támogatására. A Békés megyei önkormányzatok 75 százaléka pályázott külterületi helyi közutak fejlesztésére, illetve az egyházak, önkormányzatok és egyesületek részvételével több mint 80 kérelem érkezett a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójának támogatására.


Több pályázati felhívást is felfüggesztettek a kötelezettségvállalási keret kimerülése miatt. Ezekben az esetekben, ha a felfüggesztés időpontjáig benyújtott támogatási kérelmekről hozott döntést követően a támogatásra rendelkezésre álló keret nem merül ki, az Irányító Hatóság a felfüggesztést megszüntetheti és új benyújtási határidőt határozhat meg. Sok pályázati felhívásra azonban még továbbra is lehet kérelmet benyújtani. Többek között mezőgazdasági tevékenységek támogatására, erdőgazdálkodási tevékenységek támogatására, gyógynövénytermesztésre, ültetvénytelepítésre, időjárási kockázatok megelőzésére, szaktanácsadásra, egyedi szennyvízkezelésre, tanyák infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló pályázati felhívások is nyitva állnak jelenleg – tájékoztatott dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.